Dali regeling

In deze blog wordt uitgelegd wat DALI regeling is en hoe een DALI systeem werkt. Komt u er na het lezen van deze blog niet uit? Neem dan even contact met ons op, we helpen u graag verder.

Wat is DALI?

Dali lichtbesturing (‘Digital Adressable Lighting Interface) is een oplossing voor communicatie tussen armaturen en alle apparaten die erop aangesloten worden om de verlichting te schakelen of te dimmen. Met een geïntegreerde lichtregeling bespaart u! De totale energiekosten voor de verlichting zal dalen.

Hoe werkt een DALI systeem?

Door DALI is het mogelijk om VSA’s en LED drivers digitaal aan te sturen.

Daglichtafhankelijk licht regelen

De gewenste hoeveelheid kunstverlichting in een ruimte wordt normaal gesproken bepaald zonder rekening te houden met binnenvallend (zon)licht van buiten. Bij weinig daglicht of bijvoorbeeld ’s avonds moet het namelijk ook mogelijk zijn om uw werk te kunnen doen. Is er sprake van veel ”extra” lichtinval van buitenaf? Dan is er minder binnenverlichting nodig. Met een automatische dimregeling in combinatie met een instelbare lichtmeter, wordt de verlichting in een vertrek continue gemeten. Op een zonnige dag worden de armaturen gedimd tot maximaal circa 5% van het vermogen. Dit betekent dat de armaturen op zo’n moment twintig maal zuiniger in het verbruik zijn! Een geweldige oplossing, het daglicht afhankelijk dimmen.

Onopvallend dimmen en schakelen bij afwezigheid

In ruimtes die weinig gebruikt worden kunt u de armaturen laten dimmen op basis van aanwezigheid. De installatie brandt op een laag niveau om de indruk van een volledige duisternis tegen te gaan. Bij bewegingsdetectie gaat het lichtniveau omhoog van 20 tot 100%. De verlichting kan ook volledig uit worden gezet.

Bent u geïnteresseerd in DALI systemen? Neem dan contact op met één van onze engineers. Ook voor een lichtplan voor uw project kunt u bij ons terecht!