Licht in architectuur

Het juiste lichtontwerp kan de architectuur van een gebouw of ruimte beter tot haar recht doen komen. Het kan de beleving binnen de omgeving een extra dimensie geven en compleet veranderen. De samenwerking tussen lichtleverancier en architect is hierbij van grote waarde en dient vanaf de start van het project te worden opgepakt. Dit zorgt voor een soepel en mede werkzaam proces waarbij het licht volledig in dienst staat van de ideeën van de architect. Bij Maas & Hagoort hebben wij veel ervaring met dergelijke verlichtingsprojecten. Wij kennen en spreken de taal van de architect.

U kunt bij ons dan ook terecht als samenwerkingspartner tijdens uw verlichtingsprojecten. In dit artikel vertellen wij u hier graag meer over.

De emotionele functie van licht

Licht heeft een enorme impact op een ontwerp en de architectuur van een gebouw. Verlichting kan een emotionele waarde aan architectuur toevoegen en speelt een cruciale rol in de manier waarop mensen architectuur ervaren. In ieder gebouw is licht een belangrijk vraagstuk, met meer toepassingen dan we soms denken. Het juiste lichtplan zorgt voor sfeer, functionaliteit en de ervaring van de mensen die het gebouw ervaren. Of het nu dag- of kunstmatig licht is, licht vestigt de aandacht op texturen, kleuren en vormen van een ruimte. Hierdoor komt de architectuur optimaal tot haar recht komt.

3 belangrijke aspecten

Om een ​​succesvolle balans tussen verlichting en architectuur te creëren is het belangrijk om drie belangrijke eigenschappen van het lichtplan te onthouden: esthetiek, functie en efficiëntie.

 

Esthetiek

Esthetiek is de balans tussen het lichtontwerp en de architectuur. Met name kleur en lichtsterkte bepalen de esthetiek van het lichtontwerp. Esthetiek bepaalt het gevoel dat mensen hebben als ze door een ruimte lopen. De kleur en lichtsterkte van de gekozen lichtoplossingen moeten dan ook precies passen bij de visie van de architect. Een fel verlichte ruimte met lichte kleuren zorgt voor een heel andere beleving dan een meer subtiele benadering. Licht kleurt de ruimte in letterlijke zin. Het juiste licht kan een goed ontworpen gebouw of ruimte letterlijk in de schijnwerpers zetten.

'De kleur en lichtsterkte van de gekozen lichtoplossingen moeten dan ook precies passen bij de visie van de architect.'

Functie

Het tweede aspect kan onmogelijk over het hoofd worden gezien. We willen dat verlichting op een bepaalde manier oogt, maar we moeten er ook voor zorgen dat het zijn belangrijkste doel dient: het ondersteunen en accentueren van de architectuur van een gebouw of ruimte. Specifieke hoeken of gedeelten van een ruimte moeten worden verlicht zodat gebruikers zich op hun gemak voelen bij het gebruiken van een ruimte. De samenwerking tussen lichtleverancier en architect in de voorbereiding van het project is hierbij van groot belang.

Efficiëntie

Efficiëntie is belangrijk met oog op de steeds strenger wordende duurzaamheidseisen. Bij het maken van een gedegen verlichtingsplan voor een gebouw of ruimte zijn er veel aspecten waarbij men rekening moet houden. Het is daarbij dan ook de uitdaging geworden om de realisatie van het lichtontwerp duurzaam te doen worden. Dit creëren we door ervoor te zorgen dat het grootste deel van het licht zijn doel bereikt en dat er vooral geen licht wordt verspild. Op deze manier wordt het gebouw efficiënter. Bij het berekenen van het lichtplan kijken we in het bijzonder naar hoe we een ruimte zo efficiënt mogelijk kunnen verlichten. Hierbij is het ook zaak om handig gebruik te maken van natuurlijk licht in bepaalde ruimtes.

Wij streven naar de perfecte mix tussen technologie, product, budget en milieu. Dit zijn de zogenoemde blauwe oplossingen. Hierin houden wij rekening met de normeringen en de geldende eisen. Zo kunt u met een lichtoplossing van Maas & Hagoort op een effectieve en efficiënte manier beter omgaan met het milieu. Duurzaam licht, dat is onze zorg.

Bent u architect en wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op.