Hoe maken we een lichtplan?

Om een lichtplan voor een bepaald gebouw of bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? En welk licht heb je daarbij nodig? Maar hoe maken we een lichtplan nu eigenlijk?

In een gesprek met één van onze lichtadviseurs worden de eisen van de opdrachtgever zo goed mogelijk in beeld gebracht. Is er een bestek waaraan wij ons moeten houden? Geeft het bestek bijvoorbeeld nauwkeurige beschrijvingen dat een bepaald merk gebruikt moet worden? Of bevat het bestek met de bouwtekening en de beschrijving van het werk de voorwaarde dat er alleen maar LED lampen gebruikt mogen worden? Wij houden graag rekening met dit plan waarop het werk is aangenomen.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u een tekening van het gebouw. Belangrijk is om te weten wat u wilt verlichten en welk soort licht nodig is. Dit is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van de verlichting.

Stappen

Onze engineers maken voordat ze aan het lichtontwerp beginnen te allen tijde eerst een lichtberekening. Dit is noodzakelijk om tot goede verlichting te komen. Na het invoeren van deze gegevens kan er op basis van de benodigde lichtsterkte uitgerekend worden hoeveel armaturen er van een bepaald fabricaat en type noodzakelijk zijn. Hiervoor gebruikt de engineer het programma Dialux. Hij kijkt hoeveel lumen er in de ruimte nodig zijn. Vervolgens gaat hij een lichtplan maken. In deze fase kiest hij armaturen die passen bij de eisen van de opdrachtgever.

Vaak krijgen de engineers de vrije hand en mag hij zelf de armaturen uitzoeken. Dan geeft hij advies welke armaturen hij bij de ruimte en de stijl van het pand vindt passen. Hij kan kiezen voor hanglampen die in het oog springen of juist voor LED plafondlampen die nauwelijks opvallen en bovendien energiezuinig en duurzaam zijn. Dit hangt natuurlijk af van de ruimte en van de eisen die worden gesteld. Vervolgens maakt hij een offerte en een armaturenboekje. In dit boekje staan foto’s van de armaturen die de medewerker in het lichtplan heeft verwerkt en belangrijke gegevens van de armaturen. Zo weet u als klant welke lampen in het pand verwerkt worden. Samen komen we verder!

Heeft u geen tijd om een lichtplan te maken of wilt u tijd besparen? Neem dan contact met ons op en laat u informeren over de mogelijkheden betreffende lichtoplossingen.