Kleurweergave van LED-lichtbronnen

De kleurweergave-index geeft aan hoe natuurgetrouw een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven. In andere woorden geeft de kleurweergave index, ook wel CRI genoemd, dus aan hoe nauwkeurig een lichtbron kleuren weergeeft in vergelijking met daglicht. Dit wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100 procent. Hierbij geldt: hoe hoger het percentage, hoe beter de kleurweergave.

Kritiek 

Echter is er ook kritiek op het bestaande systeem. De acht referentiekleuren zouden namelijk te beperkt zijn. Fabrikanten kunnen nu een zeer hoge CRI-waarde bereiken door alleen maar hun LED-module op deze 8 kleuren te optimaliseren. Ook zijn de meeste referentiekleuren mat. De kwaliteit van deze kleuren zal alleen maar verbeteren als er een aantal felle en veelvoorkomende kleuren worden toegevoegd. Daarnaast is de referentielichtbron verre van optimaal. Doordat het licht van deze gloeilamp te weinig blauw bevat kunnen (kleine) verschillen in blauwtinten niet of nauwelijks worden waargenomen. Tot slot werkt het huidige systeem alleen vanaf CCT 5000K.

Er kan dus geconcludeerd worden dat de beperkte CRI lang niet alles over de lichtkwaliteit zegt.

Color Quality Scale (CQS)

Een oplossing wordt gevonden in de Color Quality Scale. De CQS is een verbeterde indicator voor kleurweergave. Dit schema gaat uit van het gemiddelde van 15 kleuren in plaats van 8. Hierdoor is het schema een stuk betrouwbaarder dan bovenstaand schema.

 

 

 

 

Gamut Area Index

Naast de CQS is er ook de Gamut Area Index. Deze index is de nieuwe, kritische maatstaf voor de verzadiging van kleur. De verzadiging geeft in dit geval de zuiverheid van een kleur weer. Felle, heldere en diepe kleuren hebben een hoge verzadiging. Gedekte, fletse en grauwe kleuren hebben een lage verzadiging. In deze index geeft het getal 100 de meest pure weergave van een kleur aan. Ook waardes boven de 100 zijn echter mogelijk. Deze zijn wel vaak oververzadigd.

 

 

 

 

Citizen Vivid Serie

De nieuwe Vivid-serie van Citizen is gefocust op het verhogen van de verzadiging van alle kleuren. Dit zorgt ervoor dat er meer levendigheid, helderheid en diepte in de kleurweergave te zien is.