Lichtplan maken: de 6 stappen

Om een lichtplan voor een bepaald gebouw of bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? En welk licht heb je daarbij nodig? Maar hoe maken we een lichtplan eigenlijk?

Wat is een lichtplan

Om een goed lichtplan advies uit te brengen gaan onze lichtadviseurs in gesprek met de opdrachtgever. Hierdoor krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van de wensen van de opdrachtgever. Is er een bestek waaraan wij ons moeten houden? Geeft het bestek bijvoorbeeld nauwkeurige beschrijvingen dat een bepaald merk gebruikt moet worden? Of bevat het bestek met de bouwtekening en de beschrijving van het werk de voorwaarde dat er alleen maar LED lampen gebruikt mogen worden? Wij houden graag rekening met dit plan waarop het werk is aangenomen. Vervolgens gaan onze specialisten aan het werk met het lichtplan advies.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u een tekening van het gebouw. Belangrijk is om te weten wat u wilt verlichten en welk soort licht nodig is. Dit is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van de verlichting.

Lichtplan advies stappen

Stapsgewijs kunnen wij het ontwerpen van een lichtplan als volgt weergeven:

  1. Allereerst bekijken wij de tekeningen en plattegronden van de locatie. Op deze manier krijgen wij een goed beeld bij de ruimte. Zo weten wij welke aansluitpunten en technische voorzieningen vast staan. Het aangeleverde lichtplan is voor de klant een ideale wegwijzer om het plan over te brengen.
  2. Vervolgens kijken wij naar de functie van de ruimte. Waar is het kantoorgedeelte? Waar is het zit- en leesgedeelte? Is het mogelijk om op bepaalde plekken verlichting te monteren?
  3. Als wij dit allemaal in kaart hebben gebracht beginnen we met het plaatsen van de basisverlichting in de plattegrond. Goede basisverlichting bestaat uit de juiste balans tussen direct en indirect licht. Inbouw- of opbouwspots zijn goede basis armaturen met direct licht. Uplighters in de vorm van een vloerlamp of wandarmatuur zijn goede basis armaturen met indirect licht.
  4. In de volgende fase van het lichtplan beginnen wij met het toepassen van sfeerverlichting. Sfeer creëer je door het maken van lichtvlakken. Dit is het contrast tussen licht en donker. Het is mogelijk om licht en donker af te wisselen, door bijvoorbeeld het toepassen van diffuse verlichting. Ook hier houden we rekening met de aansluitpunten.
  5. Na het berekenen van de sfeerverlichting is de functionele verlichting aan zet. Het is cruciaal dat er voldoende gericht licht aanwezig is op de plek waar wij de verlichting monteren. Bijvoorbeeld in de vorm van draaiende spots of een staande lamp. In deze fase kijken wij kritisch of wij de verlichting kunnen combineren.
  6. Vervolgens kijken wij naar verlichting die bijzondere objecten uit moet lichten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfslogo. Dit wordt gedaan met accentverlichting.  Vervolgens richtten wij dit in op de plattegrond.
  7. Als laatste maken we een offerte en een armaturenboekje. In dit boekje staan foto’s van de armaturen die de medewerker in het lichtplan heeft verwerkt en belangrijke gegevens van de armaturen. Zo weet u als klant welke lampen in het pand verwerkt worden. Samen komen we verder!

Wilt u een lichtplan laten maken?

Zoals genoemd, zijn er vier soorten verlichting die wij toepassen in het lichtplan. Hieruit kunnen de producten geselecteerd worden. De gewenste sfeer speelt een belangrijke rol. Maar ook het budget is van belang om mee te nemen. Wij houden rekening met de eisen van de eindgebruiker. Vervolgens gaan wij aan de slag met het lichtontwerp en de lichtberekening. Wacht dus niet langer en maak een afspraak voor een lichtplan bij Maas & Hagoort.

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.