Lichtplan laten maken

Het zorgvuldig opmaken van een lichtplan kost veel kennis, kunde, aandacht en tijd.

Om een lichtplan voor een bepaald gebouw of bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. De indruk en perceptie van een ruimte wordt voor een groot deel bepaald door verlichting. Dit betekent dat het type lichtarmatuur, de plaatsing, lichtsterkte en lichtkleur, de perceptie en emotie van mensen in een gebouw en het werk dat erin gedaan wordt, sterk beïnvloedt. 

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij het realiseren van een lichtplan? Vraag via onderstaande button vrijblijvend een introductie van een lichtplan aan!

Lichtplan aanvragen
Wij zijn een merkonafhankelijke ketenpartner
Onze aanbieding is altijd op tijd en voldoet aan de gestelde eisen
Wij bieden toekomstbestendige licht control

Wat is een lichtplan?

Onze partners & relaties bestaan uit installateurs zoals projectleiders en calculators, maar ook uit adviseurs en architecten. Wanneer wij in deze context praten over een lichtplan, heeft dit betrekking op de totale invulling van de verlichting in een gebouw of ruimte. Dit begint bij een inventarisatie en ontwikkelt zich naar een tekening of plattegrond met een lichtontwerp en lichtberekening. De uiteindelijke realisatie met het leveren van armaturen zorgt voor de uitvoering van het lichtplan naar een integrale lichtoplossing. 

Bij de invulling van een lichtplan kijken wij naar verschillende aspecten: het soort gebouw, bijvoorbeeld onderwijs, kantoren of logisitiek, zorg, de functie van de ruimte en het soort werkzaamheden dat men verricht. Al deze factoren hebben effect op de invulling van het lichtplan. Uiteraard zijn ook de financiële eisen van de opdrachtgever hierbij belangrijk.

Op deze pagina gaan wij verder in op hoe wij een gepast lichtplan maken voor uw projecten.

Lichtplan: de 6 stappen

Wij vertalen uw wensen op maat in een functioneel lichtplan.

Om een goed lichtplan te realiseren gaan onze lichtadviseurs het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium in gesprek met de opdrachtgever. Hierdoor krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van de wensen van de opdrachtgever. Is er een bestek waaraan wij ons moeten houden? Moet er een bepaald merk gebruikt worden? Wij houden graag rekening met dit plan waarop het werk is aangenomen. Vervolgens gaan onze specialisten aan het werk met het lichtadvies. Belangrijk is om te weten wat u wilt verlichten en welk soort licht nodig is. Dit is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van de verlichting.

Lees onderstaand verder in welke 6 stappen wij komen tot een gedegen lichtplan.

Het lichtplan stapsgewijs:

  1. Allereerst bekijken wij de tekeningen en plattegronden van de locatie. Op deze manier krijgen wij een goed beeld bij de ruimte, aansluitpunten en technische voorzieningen.
  2. Vervolgens kijken wij naar de functie van de ruimte. Waar is het kantoorgedeelte? Waar is het zit- en leesgedeelte? Is het mogelijk om op bepaalde plekken verlichting te monteren?
  3. Na de inventarisatie beginnen we met het plaatsen van de basisverlichting in de plattegrond. Goede basisverlichting bestaat uit de juiste balans tussen direct en indirect licht.
  4. In de volgende fase van het lichtplan beginnen wij met het toepassen van sfeerverlichting. Sfeer creëer je door het maken van lichtvlakken.
  5. Na het berekenen van de sfeerverlichting is de functionele verlichting aan zet. Het is cruciaal dat er voldoende gericht licht aanwezig is op de plek waar wij de verlichting monteren. 
  6. Vervolgens kijken wij naar verlichting die bijzondere objecten uit moet lichten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfslogo. Dit wordt gedaan met accentverlichting.  

Wilt u een lichtplan laten maken?

Zoals genoemd, zijn er vier soorten verlichting die wij toepassen in het lichtplan. Hieruit kunnen de producten geselecteerd worden. De gewenste sfeer speelt een belangrijke rol. Maar ook het budget is van belang om mee te nemen. Wij houden rekening met de eisen van de eindgebruiker. Vervolgens gaan wij aan de slag met het lichtontwerp en de lichtberekening

Lichtplan aanvragen

Lichtplan voor ieder segment

Verlichting binnen ieder segment vraagt om een andere benadering en toepassing. Wij nemen u hier in mee en laten graag zien op welke wijze wij samen verbeteraar zijn in verschillende markten door licht. 

 

Nog aan het oriënteren?
Vraag whitepaper ‘lichtplan’ aan!

Installaties binnen utiliteitsprojecten zijn complex en uitdagend. Als projecteigenaar ervaart u steeds hogere risico’s bij het binnenhalen van projecten. Bent u op zoek naar een compleet lichtplan voor uw installatieproject? Vraag dan onze whitepaper aan: ‘De essentie van een lichtplan’. Lees verder over de verschillende stappen in het ontwerpproces, van inventarisatie tot lichtberekening en lichtontwerp. Ontdek in deze brochure hoe u installatieprojecten scoort en realiseert met de juiste lichtoplossing.

Innovatie in verlichting

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw project. U wilt elk project zo efficiënt, veilig en rendabel mogelijk uitvoeren. De innovatieve lichtoplossingen van Maas & Hagoort zorgen voor een duurzaam pand en een gezonde werkomgeving.

Benieuwd hoe wij u kunnen ontzorgen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies aanvragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.