Biodynamische verlichting

Het gebrek aan (dag)licht compenseren voor een beter leefklimaat.

Verlichting wordt steeds slimmer. Een steeds vaker terugkomend begrip hierin is biodynamische verlichting. Ook wel ‘Human Centric Lighting’ genoemd. Maar, wat is het precies? Biodynamische verlichting is een verlichtingstechnologie welke op kunstmatige wijze daglicht probeert te creëren in verschillende leef-, woon- of verblijfsomgevingen.

Licht heeft een grote invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Vooral bij een gebrek aan voldoende (dag)licht merken wij de nadelige gevolgen. Biodynamische verlichting is dan ook ontstaan vanuit het tekort aan daglicht wat wij als mens dagelijks ondervinden.

Heeft u een vraag over biodynamische verlichting of heeft u hulp nodig binnen uw verlichtingsproject? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Neem vrijblijvend contact met ons op

De voordelen van biodynamische verlichting

Biodynamische verlichting zorgt dus voor een natuurlijk en geleidelijk verloop van verlichting gedurende de dag. De technologie en bijbehorend systeem simuleert de kleur en intensiteit van kunstmatig licht.

Dit proces brengt veel voordelen met zich mee. Het grootste en meest algemene voordeel van biodynamische verlichting is de ondersteuning binnen het dagelijks functioneren van de mens. Biodynamische verlichting zorgt voor een natuurlijke verloop van de zogenoemde ‘biologische klok’.

Naast bovenstaand voordeel zijn er meer voorbeelden van ondersteuning door biodynamische verlichting. Gespecificeerd binnen onze projectsegmenten zorgt een goed verloop van licht gedurende de dag voor bijvoorbeeld een betere nachtrust in de zorg, een betere concentratie in het onderwijs of een hogere productiviteit binnen de werkzaamheden op kantoor.

Biodynamische verlichting is geschikt binnen ieder verlichtingsproject. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Biodynamische verlichting in het kantoor

Meer creativiteit en productiviteit op de werkvloer door een natuurlijk verloop van licht.

Het functionele gebruik van een kantoorruimte valt of staat bij de hoeveelheid licht. Te weinig licht kan zorgen voor vermoeidheid, concentratieverlies en minder resultaat. Het gevolg hiervan is meer ziekteverzuim en minder productiviteit. Biodynamische verlichting zorgt voor frisse en gemotiveerde werknemers.

Biodynamische verlichting in de zorg

De effecten van licht op de menselijke gezondheid zijn groter dan we denken.

Biodynamische verlichting heeft zich binnen de zorg al langere tijd positief bewezen. Het bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van bewoners of patiënten in een zorg- of verpleeginstelling. Enkele van de vele voordelen zijn een beter geheugen, verminderde depressies, verbeterde dag- en nachtrust en ook een sneller herstel van ongemakken. Biodynamische verlichting verbeterd het leef- en verblijfklimaat van ouderen en patiënten aanzienlijk.

Biodynamische verlichting in het onderwijs

Het juiste licht bevordert de prestaties van leerling en docent.

Licht heeft effect op ons brein en vermogen om dingen op te slaan. Hoewel de effecten van licht altijd belangrijk voor ons zijn, zijn ze in het klaslokaal essentieel. Het schoolgebouw is een belangrijke plaats voor enerzijds sociaal contact en anderzijds concentratie. De juiste dynamische verlichting in het klaslokaal draagt er aan bij dat zowel studenten als docenten een prettige, veilige en creatieve leeromgeving krijgen. 

Biodynamische verlichting: de aanpak

Wij vertalen biodynamische verlichting op maat in een functioneel lichtplan.

Onze lichtengineers kijken na verschillende berekeningen welke armaturen per ruimte nodig zijn om de juiste hoeveelheid natuurlijk licht te verzorgen. De lichtkleuren en lichtintensiteit van een armatuur zijn belangrijk voor het behalen van bepaalde luxwaarden tijdens een bepaald moment op de dag. Wanneer de uitkomsten definitief zijn zal er gekeken worden naar het type dynamische verlichting binnen uw project. Als merkonafhankelijke ketenpartner zorgen wij vervolgens voor een lichtontwerp binnen de normen van het bestek en binnen uw budget.

Heeft u een lichtberekening nodig voor uw project? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Lichtberekening aanvragen

Ontdek onze werkwijze

Heeft u ondersteuning nodig bij het ontwikkelen van een lichtplan? In de whitepaper ‘Onze werkwijze’ geven wij een duidelijk beeld van hoe onze mogelijke samenwerking eruit ziet.

Download 'Onze werkwijze'
Benieuwd hoe wij u kunnen ontzorgen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies aanvragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.