Refit: hoe zit het met de CE-markering?

 

De methode refit wint snel terrein binnen de utiliteit. Dit omvat het ombouwen van bestaande armaturen naar moderne LED verlichting. Steeds meer vastgoedeigenaren kiezen voor deze circulaire lichtoplossing, waarbij bestaande armaturen een tweede leven krijgen. Dit past perfect binnen de duurzaamheidsambities en draagt bij aan de reductie van afvalstromen. Maar hoe zit het eigenlijk met de CE-markering wanneer je kiest voor refit? In dit artikel duiken we in de wetgeving en praktische aspecten, zodat u als installateur of adviseur goed geïnformeerd bent.

Maas Hagoort

Wat is een CE-markering?

De CE-markering (conformité Européenne) geeft aan dat een product voldoet aan de EU-richtlijnen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Fabrikanten zijn verplicht armaturen te voorzien van deze markering. Dit betekent dat armaturen getest worden op elektrische veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit en duurzaamheid. Deze verplichting geldt niet alleen voor nieuwe producten, maar ook voor ‘gerefurbishte’ armaturen die zijn aangepast.

Bij gerefurbishte armaturen is het noodzakelijk om te beoordelen of de aanpassingen invloed hebben op de CE-markering. In sommige gevallen moet het armatuur opnieuw worden getest en gecertificeerd. Maas & Hagoort ondersteunt u hierin met expertise om te zorgen dat uw installatieproject aan alle wetgeving en lichtnormen voldoet.

'Bij refit is het essentieel om te beoordelen of aanpassingen invloed hebben op de oorspronkelijke CE-markering; soms is hercertificering noodzakelijk'

Het refit proces

Een gestructureerde aanpak helpt om zowel de kwaliteit als de wettelijke conformiteit van refit armaturen te waarborgen. Het refit proces start met een grondige inventarisatie van de bestaande armaturen, waarbij er wordt gekeken of de behuizing geschikt is voor hergebruik. Oude componenten zoals TL-buizen en voorschakelapparaten worden vervangen door energiezuinige LED, terwijl de oorspronkelijke behuizing behouden blijft. Na de ombouw worden de vernieuwde armaturen getest en gecertificeerd wanneer nodig volgens de geldende normen, zoals ENEC en CE. Zo blijft de CE-markering gewaarborgd en ontstaat een veilige, duurzame lichtoplossing die voldoet aan de Europese regelgeving.

Wilt u meer weten over refit en de CE-markering?

Neem hier contact op met onze lichtspecialisten of download de whitepaper refit voor een compleet overzicht van de voordelen en het proces.

Maas Hagoort