Lichtarchitectuur

Het juiste lichtontwerp kan de architectuur van een gebouw of ruimte beter tot haar recht doen komen. Het kan bijdragen aan de beoogde beleving van het project en kan de ervaring van de gebruiker  positief beïnvloeden. De samenwerking tussen lichtontwerper en architect is hierbij van grote waarde. Wanneer de lichtontwerper vanaf de start van het project mee wordt genomen in de ideeën van de architect zorgt dit voor een soepeler verloop van het proces. Maas & Hagoort begrijpt als geen ander de wensen van de architect binnen de ontwerpfase. Wij denken graag mee in het creatieve proces en zorgen voor volledig verzorgde lichtontwerpen.

U vind in ons dan ook de ideale samenwerkingspartner tijdens uw verlichtingsprojecten. In dit artikel vertellen wij u hier graag meer over.

Maas Hagoort

De emotionele functie van licht

Licht draagt enorm bij aan het versterken en duiden van de architectuur van een gebouw. Een lichtontwerp met de juiste accenten draagt bij aan het beoogde emotionele effect op de gebruikers. Of dit nu een kantoorgebouw is wat creativiteit op dient te wekken bij medewerkers en gebruikers of dat het een zorginstelling is wat bezoekers laat ontspannen. Het juiste lichtplan zorgt naast functionaliteit voor een unieke sfeer en een passende beleving bij de mensen die het gebouw ervaren. Altijd gericht op het uiteindelijke functionele doel van het gebouw. Op deze wijze draagt licht bij aan uw visie en wordt het totaalbeeld wat u beoogd als architect werkelijkheid.

3 belangrijke aspecten

Om de beoogde architectuur succesvol tot uiting te laten komen is het belangrijk om een goede balans te creëren in licht. Bij het lichtontwerp zijn er drie belangrijke onderdelen die dicht bij de architectuur staan, en die te allen tijde meegenomen worden in de realisatie van de lichtoplossing. Wij lichten deze drie onderdelen dan ook graag toe.

 

Esthetiek

De balans tussen het lichtontwerp en de architectuur wordt ook wel aangeduid als esthetiek. Kleur en lichtsterkte spelen hier onder andere een rol in. Verlichting kleurt de ruimte namelijk in letterlijke zin. Echter, het belangrijkste is dat er door middel van accentverlichting nadruk komt te liggen op datgeen wat belangrijk is. Op deze manier zorgt het gerealiseerde licht er voor dat de visie van de architect tot uiting komt. Esthetiek bepaalt namelijk het gevoel dat mensen hebben als ze een ruimte gebruiken.

‘Het belangrijkste is dat er door middel van de juiste accentverlichting nadruk komt te liggen op datgeen wat belangrijk is: de visie van de architect’

Functie

Het is belangrijk dat licht op de juiste manier bijdraagt aan de architectuur van een gebouw of ruimte. Daarnaast is het ook essentieel om de functie en het type gebruik van het gebouw en de ruimte niet te vergeten. Hebben wij bijvoorbeeld te maken met een klaslokaal? Dan is het niet onverstandig om de ruimte in te richten met het doel om de concentratie van leerlingen te bevorderen. Wanneer er een lichtontwerp gemaakt dient te worden voor een ziekenhuis is het bijvoorbeeld van belang om de omgeving rust en ontspanning uit te laten stralen voor een optimaal verblijfsklimaat. Op deze manier draagt het licht bij aan de perceptie van de gebruiker. Bijbehorende verlichtingsnormeringen en eisen per type gebouw of ruimte hebben eveneens grote invloed op het ontwerp. Voor ons is het essentieel dat er binnen het ontwerp van de architectuur rekening gehouden wordt met de functionaliteit van de verlichting. Een vroegtijdige samenwerking tussen een lichtadviseur en een architect met daarbij een zorgvuldige inventarisatie is van groot belang.

 

Efficiëntie

Naast de esthetiek en functie speelt de efficiëntie ook een steeds grotere rol bij de ontwikkeling van een gebouw. Met efficiëntie wordt de duurzaamheid van het project bedoeld. Op een juiste manier omgaan met verlichting kan sterk bijdragen aan het behalen van verschillende duurzaamheidsdoelen. Binnen de architectuur van een gebouw of ruimte zijn er veel aspecten waarbij rekening gehouden kan worden met de efficiëntie. Eén van die aspecten is slimme en innovatieve verlichting. Om deze reden is het zorgvuldig opmaken van lichtberekeningen voor Maas & Hagoort geen extra, maar juist een voorwaarde voor het verdere proces van het lichtontwerp.  Doormiddel van de juiste berekeningen creëren wij samen een duurzame en energiebesparende lichtoplossing, en zorgen voor een positieve beleving van de architectuur van het gebouw.

Bent u architect en wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op.

Meer inspiratie opdoen?

In onze whitepaper ‘Lichtarchitectuur’ vertellen wij graag meer over de combinatie tussen architectuur en licht. Wij noemen het niet voor niets de kroon op uw werk. Uiteraard kunt u ons altijd benaderen voor verdere toelichting of andere vragen.