Wat doet een lichtadviseur?

Binnen veel bouwprojecten is de invulling en uitvoering van het lichtplan de verantwoordelijkheid van de installateur van het betreffende project. Installatiebedrijven die deze bouwprojecten uit mogen voeren beschikken niet altijd over de gewenste tijd om het lichtplan efficiënt en volgens de kwaliteitseisen te realiseren. Om deze uitdaging op te lossen kan een installateur kiezen voor een externe specialist in lichtadvies. In dit artikel vertellen wij u over hoe een lichtadviseur te werk gaat tijdens zo’n project.

Onderschat het lichtontwerp niet

Het lichtadvies van een gebouw of ruimte gaat verder dan ‘slechts’ de selectie van verlichtingsarmaturen en het plaatsen hiervan. Het lichtontwerp bestaat uit het identificeren van de verlichtingseisen, het berekenen van de hoeveelheid licht, inzicht in technische details en andere richtlijnen voor verschillende gebouwen en ruimten. Kortom, er komt veel meer kijken bij verlichting dan men vaak denkt.

'Door onze merkonafhankelijkheid hebben wij toegang tot een breed scala verlichtingsproducten, waarbij maatwerk mogelijk is'

Stappenplan van een lichtadviseur

Onze lichtadviseurs hebben de expertise en ervaring die u nodig heeft en wij benaderen uw project op basis van de volgende stappen:

1. Identificeren van budget en eisen

De eerste stap die wij nemen is om samen met u, als opdrachtgever, het lichtbudget vast te stellen. Het budget bepaalt mede welke lichtproducten geschikt zijn voor het project. Onze lichtadviseur heeft toegang tot een breed scala verlichtingsproducten, waarbij maatwerk mogelijk is. Hierbij gaan wij op zoek naar de juiste prijs/kwaliteitsverhouding binnen het beoogde budget.

Na overeenstemming van het budget kijken we naar het doel van het lichtplan en het vereiste verlichtingsniveau. Dit houdt in dat wij samen met u de sfeer en functie van het lichtplan vaststellen. We kijken naar de tekening en analyseren het gebouw en de ruimten. Vormen van licht, lichtinval, lichtsterkte en eventuele combinaties met daglicht worden in deze analyse meegenomen. Zo komt ons lichtadvies dus tot stand.

2. Type licht

Hoe een ruimte wordt verlicht en met welk type lichtproduct bepaalt in hoge mate de functie van het gebouw of ruimte. Hanglampen, vloerlampen, wandlampen, ieder type heeft een andere functie. Ook andere kenmerken, zoals kleurtemperatuur en helderheid, worden in deze fase besproken en meegenomen in het lichtadvies.

'Als lichtadviseur is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte voor een bepaald gebouw'
3. Lichtberekening

Het berekenen van de verlichtingsparameters binnen een ruimte is een cruciale stap voor een effectief lichtadvies. Het helpt bij het bepalen van het totale aantal armaturen dat nodig is om een ​​bepaalde verlichtingssterkte te produceren door middel van verschillende methoden en formules. De lichtbundel en het lumenoutput van een armatuur zijn belangrijk voor het behalen van bepaalde luxwaarden in een bepaalde ruimte. Wanneer de uitkomsten definitief zijn zal er gekeken worden naar de beste mogelijke armaturen binnen uw project.

In onze lichtberekeningen worden de normen uit de Arbowet gehanteerd als maatstaf. In deze zogenoemde NEN-norm staat beschreven wat volgens Arbo-richtlijnen de minimale hoeveelheid licht is waaraan een ruimte moet voldoen. Dit kan per functie en werkplek verschillend zijn.

De lichtadviseur zal aan de hand van de berekeningen kijken welk aantal lampen de juiste lichtopbrengst levert, ook zal er gekeken worden naar de verdeling van de armaturen. Op basis daarvan komen we bij de volgende stap.

4. Bepalen van de lichtproducten

Vervolgens selecteren wij de juiste lichtproducten. Als onafhankelijke lichtleverancier zijn wij in staat een breed scala aan lichtproducten te leveren, passend binnen ieder project. Hierdoor kunnen wij snel anticiperen op budgetwijzigingen en levertijden en nemen daarbij een stuk procesbewaking voor u uit handen. Daarbij houden we rekening met de eerdergenoemde eisen m.b.t. kleurtemperatuur, lichtsterkte en natuurlijk duurzaamheid.

We streven ernaar uw project van de hoogste mogelijke kwaliteitsverlichting te voorzien binnen de gestelde budgetafspraken en projecteisen. Daarbij zijn we in staat om de montage van het geleverde lichtadvies voor onze rekening te nemen.

Voordelen van samenwerken met een lichtadviseur

Kortom, het inschakelen van een lichtadviseur kan uw werk aanzienlijk verlichten, maar het belangrijkste zijn de voordelen voor de invulling van het lichtproject. Wij nemen de verantwoordelijk van het lichtplan graag voor u uit handen. Afsluitend zetten we een aantal van onze voordelen graag op een rijtje.

  1. Hoogste kwaliteit producten binnen budget door brede keuze aan lichtproducten. Maas & Hagoort biedt altijd het best product voor het project, terwijl andere leveranciers kijken hoe ze hún product in het project kunnen krijgen;
  2. Mogelijkheid tot maatwerk;
  3. Mogelijkheid tot snel anticiperen (flexibele engineeringscapaciteit);
  4. Risico overname tijdens uitvoering van lichtproject;
  5. Overname van financiële- en ontwerpverantwoordelijkheid;
  6. Montage is mogelijk;
  7. Volledige en verzorgde offertevoorstellen incl. de juiste onderbouwing;
  8. Geen meerwerk kosten zonder akkoord (geen verassingen achteraf).

Wilt u meer informatie? Neem dan hier contact op of bel ons op 0113 – 22 36 47.