Eisen voor werkplekverlichting

Inkoop, verkoop of secretariaat, op welke afdeling u ook werkt. Bij elke werkplek is verlichting onmisbaar! Verlichting zorgt voor een goede sfeer, meer motivatie en een betere concentratie. Daarom zijn er eisen voor werkplekverlichting vastgelegd. Er gelden ook normen en richtlijnen. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinigheid maar ook de veiligheid van de medewerker. Het is essentieel om deze normen en richtlijnen mee te nemen in het lichtplan voor uw project.

 

Verlichtingseisen en normen

NEN is de afkorting voor normalisatie en normen. Nederland kent verschillende verlichtingseisen voor mensen die in binnenruimtes werkzaam zijn. NEN-EN12464-1 is een Europese norm voor mensen die werkzaam zijn in binnenruimtes, bijvoorbeeld op kantoor. Deze mensen hebben behoefte aan visueel comfort en visuele prestatie. Hierbij is uitgegaan van mensen met een normaal gezichtsvermogen. Alle gebruikelijke visuele taken zijn in aanmerking genomen, ook het werken met beeldschermen. Deze Europese norm geeft eisen voor lichtoplossingen. Dit geldt voor de meeste werksituaties. Hierbij denken wij aan de kwantiteit en de kwaliteit van de verlichting. Bij het creëren van een lichtoplossing houden wij dus rekening met deze eisen.

Drie zones

In deze Europese norm worden drie zones gedefinieerd: taakgebied, directe omgeving en achtergrond. Het taakgebied bestaat meestal niet uit het gehele werkgebied. Op een kantoorwerkplek is het taakgebied het vlak waarin lees- en schrijftaken worden uitgevoerd. Om te kunnen schrijven is er een bepaalde verlichtingssterkte vereist. Dit wordt uitgedrukt in Lux. De zone die minstens 50 cm rondom het taakgebied zit is de directe omgeving. Ook hiervoor geldt een eigen verlichtingssterkte met een minimum luxwaarde, deze sterkte ligt lager dan in het taakgebied. Dit omdat deze ruimte minder belangrijk is voor de werknemer. De laatste en minst belangrijke zone is de achtergrond. Deze zone omvat drie meter buiten de directe omgeving. De minimale verlichtingssterkte is minstens één derde van de directe omgeving. Nieuwsgierig naar uw situatie? Wij berekenen graag de minimum en maximum luxwaarde voor u.

'Verblinding treedt op wanneer een bepaald gebied een grotere helderheid heeft dan de rest in het gezichtsveld.'

Verblinding

Ook moet er rekening gehouden worden met de verblinding.  Verblinding treedt op wanneer een bepaald gebied een grotere helderheid heeft dan de rest in het gezichtsveld. Dit kan rechtstreeks of niet rechtstreeks door reflectie zijn. Daglicht of niet-afgeschermde lichtbronnen in de kijkrichting kunnen ook rechtstreekse verblinding geven. Helderheidswering kan het daglicht dimmen en de verblinding verminderen.

Gezondere en betere prestaties door licht

Al deze normen bevorderen comfort en prestatie met betrekking tot het gezichtsvermogen. Kwaliteit en kwantiteit mogen niet voor elkaar onder doen. Licht heeft grote invloed op de werknemer. Een juiste afstelling tussen kunstmatig licht en daglicht zorgt er voor dat werknemers zich gezonder voelen. Gezonde werknemers verzuimen niet alleen minder, maar leveren ook aanzienlijk betere prestaties en verhogen de productiviteit. Alleen al om die reden is het van belang om te kijken naar de juiste verlichting.

Neem contact op met onze engineers voor meer informatie over verlichting en de eisen die gelden voor de werkplek.

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.