Wat is een KNX systeem?

Het KNX systeem is een domotica systeem dat gebruik maakt van een gestandaardiseerd KNX protocol. Het systeem zorgt daarmee voor automatisering van smart buildings. Denk bijvoorbeeld aan automatisering van de verlichting, verwarming, ventilatie, zonwering en beveiliging. Het systeem bestaat uit een KNX buslijn die alle KNX schakelaars, sensoren en andere  componenten met elkaar verbindt. Vervolgens is bediening mogelijk met één centrale schakelaar, bedieningspaneel of app.

Wat zijn de voordelen van een KNX systeem?

‘KNX systeem en DALI regeling zijn kostbaar door complexe programmering en bekabelde installatie’

Hoe werkt een KNX systeem?

Het systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen: de sensoren, de schakelactoren en de buslijn. De buslijn kan uit diverse soorten bestaan, namelijk: de standaard buskabel of powerline, radio frequentie en ethernet. De sensoren zijn de invoerapparaten die omgevingsinformatie verzamelen. De sensoren bepalen de temperatuur, lichtniveau, beweging en of aanwezigheid. De actoren zijn de uitvoerapparaten die actie ondernemen op basis van de informatie van de sensoren. Dit zijn bijvoorbeeld armaturen, thermostaten, rolluiken of alarmen. De buslijn is de KNX kabel die alle sensoren en actoren met elkaar verbindt en de communicatie mogelijk maakt. In het KNX schema zijn de actoren te programmeren naar de projectwensen. Met een KNX schakelaar kan de gebruiker de verlichting in een ruimte aan- of uitzetten, dimmen of van kleur veranderen.

KNX, DALI of Casambi?

Naast KNX zijn er ook andere systemen voor domotica en verlichting, zoals DALI en Casambi. DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Dit is een protocol dat gebruikt maakt van een bekabeld systeem voor de aansturing van LED verlichting. Casambi is een draadloos systeem dat gebruik maakt van bluetooth low energy om verlichting te bedienen. KNX is een compleet domotica systeem, waar DALI en Casambi met name gericht zijn op verlichting. Echter de bedrade installatie en programmering van KNX en DALI regeling is complex. Casambi maakt programmering en bediening eenvoudig. Daarnaast is Casambi draadloos, wat zorgt voor snelle installatie op de projectlocatie.

Licht control in de praktijk

Bent u opzoek naar smart lighting in uw installatieproject? Wij helpen u met het kiezen van een lichtregelsysteem dat geschikt is voor uw project. Dit doen wij op basis van de projecteisen. Vervolgens zorgen onze engineers voor een lichtoplossing van ontwerp tot beheersing.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw licht control advies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.