MacAdam steps

 

Kleurverschillen worden aangeduid met MacAdam ellipsen. Deze ellipsen duiden de spreiding in kleur aan. Deze standaard is ontwikkeld in de jaren 40 door David L. MacAdam. Het resultaat is een meetkundig figuur die het kleurenspectrum van licht weergeeft aan de hand van een 7-puntsschaal, welke de MacAdam Step genoemd wordt. Binnen een MacAdam ellips zijn afwijkingen van 1 stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van 2 tot 3 stappen zijn bijna niet te zien. Afwijkingen van 4 tot 5 of meer stappen (met een maximum van 7 stappen) zijn goed te zien.

MacAdam steps diagram

Belangrijk is om te weten dat ons oog veel sneller verschil ziet in wit tinten dan bijvoorbeeld in groen tinten. Daarom is de groene ellips veel groter dan de witte ellips. Zie onderstaande afbeelding.

MacAdam steps diagram

‘Bins’

Om beheersing te krijgen over toelaatbare kleurverschillen verdelen fabrikanten van LED verlichting elk samenhangend kleurtemperatuurgebied (ellips) onder in kleinere gebieden. Deze worden ook wel ‘bins’ genoemd. Elke afzonderlijke LED die geproduceerd wordt, wordt getest op de kleurtemperatuur. Op basis hiervan valt hij in een bepaalde bin. Wanneer LED verlichting met meerdere LED verlichtingsproducten ontwikkeld worden, dient er dus rekening gehouden te worden met de maximaal toelaatbare spreiding.

Het gemeten kleurpunt

Elke LED lichtbron met een gemeten kleurpunt dat binnen één van de MacAdam-ellipsen valt, wordt verondersteld de nominale kleurtemperatuur te hebben. Bijvoorbeeld binnen de witte ellips is het centrum 2700 K. Echter, in de praktijk betekent dit dat de gemeten kleurtemperatuur en kleurspreiding van de LED lichtbronnen aanzienlijk kunnen variëren. Binnen de verlichtingsmarkt wordt een maximale afwijking van 4 stappen in de MacAdam-ellips geadviseerd. Maar, dit is geen norm.

Kleurconsistentie voor uw verlichtingsoplossing

Om u kleurconsistentie van de LED-verlichtingsoplossingen te kunnen garanderen maken we gebruik van een selectiemodel binnen het productieproces. Hierbij wordt een selectie LED verlichtingen gemaakt uit verschillende bins. Deze technologie verzekert dat de LED verlichting uit bins altijd binnen een 4-staps MacAdam-ellips vallen.

Door het mengen van LED verlichting uit deze zeer uniformele LED-bins voor een verlichtingsoplossing garanderen wij kleuruniformiteit. Dit niet alleen tussen de armaturen onderling, maar ook tussen de verschillende productiepartijen. Hierdoor kunnen wij een betrouwbare kleurconsistentie garanderen over de tijd. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer projecten gefaseerd geïnstalleerd worden of bij eventuele vervanging in de toekomst.

Wilt u meer informatie over deze techniek? Neem dan hier contact met ons op.

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.