Wat zijn MacAdam steps of SDCM?

 

De MacAdam Steps is een geometrische figuur die het kleurenspectrum van licht weergeeft. Deze standaard is ontwikkeld in 1942 door David L. MacAdam. Het resultaat is een meetkundig diagram, in een 7 puntsschaal. Kleurverschillen worden hierin aangeduid met MacAdam ellipsen. Deze ellipsen tonen de spreiding in kleur aan.

MacAdam steps diagram

De MacAdam steps diagram laat zien hoe kleuren consistent blijven. Kleur consistent is belangerijk bij ontwikkeling van een lichtberekening. Een kleurgebied heet een MacAdam Ellips. Ons oog merkt sneller kleurverschillen op in wit dan in groen. Daarom is de groene ellips veel groter dan de witte ellips. Zie bovenstaande afbeelding. In de diagram wordt kleurverschil in stappen weergegeven in een kleurgebied. De steps die afwijkingen weergeven heten ook wel SDCM (Standard Deviation of Color Matching). Een hogere SDCM waarde betekent een grotere kleurafwijking. Binnen een MacAdam ellips zijn afwijkingen van 1 stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van 2 tot 3 stappen zijn bijna niet waarneembaar. Afwijkingen van 4 tot 7 stappen zijn duidelijk zichtbaar.

‘Kleurverschillen worden meetbaar gemaakt door MacAdam ellipsen. Kleurspreiding kan zo visueel worden weergegeven’

Consistentie in kleurtemperatuur

Consistentie in kleurtemperatuur is belangrijk bij lichtproducten. Daarom heeft elke LED een gespecifieerde kleurtemperatuur in Kelvin. Bijvoorbeeld ”2700” K. Fabrikanten controleren de spreiding van kleurtemperatuur in ”bins”. Wat zijn ‘bins’? ‘Bins’ zijn kleurtemperatuurgebieden om kleurverschillen te beheersen. Elk geproduceerd LED wordt getest en ingedeeld in een bin. Bijvoorbeeld de ”witte” bin (kleurtemperatuurgebied). Het centrum van de witte ”bin” is 2700K. De LED krijgt 2700K specificatie. In de praktijk kan zo de gespecifieerde kleurtemperatuur en kleurspreiding variëren. Wij adviseren een afwijking van maximaal 3 stappen in de MacAdam diagram. Maar, dit is geen norm.

 

'Wat zijn ‘bins’? ‘Bins’ zijn kleur- temperatuurgebieden om kleurverschillen te beheersen'

Kleurtemperatuur in de praktijk

Maas & Hagoort zorgt voor een lichtoplossing met de juiste kleurconsistentie en -uniformiteit. Hoe werkt dat in de praktijk? Door een selectie lichtproducten te gebruiken met maximaal 3 MacAdam steps verschil. De lichtoplossing heeft zo een gegarandeerde kleurconsistentie. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken bij gefaseerde installatie van projecten of eventuele vervanging in de toekomst.

Realiseer uw lichtoplossing

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste lichtoplossing. Onze engineers maken een lichtplan naar alle normen en eisen. Dat doen wij als merkonafhankelijk lichtexpert. Zo hebben wij dé lichtoplossing. Laat ons uw project verlichten.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.