MacAdam steps

Kleurverschillen worden aangeduid met MacAdam-ellipsen. Deze ellipsen duiden de spreiding in kleur aan. Belangrijk is om te weten dat ons oog veel sneller verschil ziet in wit tinten dan bijvoorbeeld in groen tinten. Daarom is de groene ellips veel groter dan de witte ellips. Binnen een MacAdam-ellips zijn afwijkingen van 1 stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van 2 tot 3 stappen zijn bijna niet te zien en afwijkingen van 4 tot 5 of meer stappen (met een maximum van 7 stappen) zijn goed te zien.

Om beheersing te krijgen over toelaatbare kleurverschillen verdelen fabrikanten van LED’s elk gecorreleerd kleurtemperatuurgebied (ellips) onder in kleinere gebieden, oftewel ‘bins’. Elke afzonderlijke LED die geproduceerd wordt, wordt getest op de kleurtemperatuur waarna hij in een bepaalde bin valt. Wanneer LED-verlichtingsproducten met meerdere LED’s ontwikkeld worden dient er dus rekening gehouden te worden met de maximaal toelaatbare spreiding.

Elke LED-lichtbron met een gemeten kleurpunt dat binnen één van de MacAdam-ellipsen valt, wordt verondersteld de nominale gecorreleerde kleurtemperatuur te hebben. Bijvoorbeeld binnen de witte ellips is het centrum 2700K. Echter in de praktijk betekent dit dat de gemeten kleurtemperatuur en kleurspreiding van de LED-lichtbronnen aanzienlijk kunnen variëren. Binnen de verlichtingsmarkt wordt een maximale afwijking van 4 stappen in de MacAdam-ellips geadviseerd, dit is echter geen norm.

Om u kleurconsistentie van de LED-verlichtingsoplossingen te kunnen garanderen maken we gebruik van een selectiemodel binnen het productieproces, waarbij een selectie gemaakt wordt LED’s uit verschillende bins. Deze technologie verzekert dat de LED’s uit bins die geselecteerd zijn voor een bepaalde verlichtingsoplossing altijd binnen een 4-staps MacAdam-ellips vallen.

Door het mengen van LED’s uit deze zeer uniformele LED-bins voor een verlichtingsoplossing garanderen we kleuruniformiteit, niet alleen tussen de armaturen onderling, maar ook tussen de verschillende productiepartijen. Hierdoor kunnen we een betrouwbare kleurconsistentie garanderen over de tijd. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer projecten gefaseerd geïnstalleerd worden of bij eventuele vervanging in de toekomst.

Wilt u meer informatie over deze techniek? Neem dan hier contact met ons op.