Rail verlichting: 1 fase of 3 fase rails  

 

Railverlichting, ook wel een licht railsysteem genoemd, is een flexibel verlichtingssysteem. Er zijn twee soorten 230V rails die veel gebruikt worden: 1 fase rails en 3 fase rails. Door gebruik van een zijn spots eenvoudig te monteren en eventueel te verplaatsen. Zo kan met één aansluitpunt op het plafond meerdere lichtpunten worden gecreëerd. Indien nodig is een uitbreiding met extra spots eenvoudig. Dit maakt railverlichting ideaal voor ruimtes die flexibele en aanpasbare verlichtingsopties vragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vergader- en presentatieruimtes, musea en winkels.

Maas Hagoort

Wat is 1 fase rails?

Bij 1 fase railverlichting worden alle spots op de rails tegelijkertijd bediend. 1 fase rails is het basistype en gebruikt één fase stroomgeleider. Hierdoor worden alle armaturen tegelijk in- of uitgeschakeld en eventueel gedimd. Dit maakt het een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing. 1 fase rails wordt toegepast in situaties waar geen behoefte is aan flexibele lichtscenario’s.

‘Als merkonafhankelijke lichtleverancier bieden wij een breed scala aan spots en rails, met eindeloze mogelijkheden en de optie voor maatwerk’

Wat is 3 fase rails?

3 fase railverlichting biedt meer flexibiliteit dan het 1 fase railsysteem. Dit type heeft drie afzonderlijke stroomgeleiders binnen dezelfde rail. Hierdoor zijn de spots in 3 groepen los van elkaar te bedienen. Optioneel is deze rails ook nog te verkrijgen met 2 extra geleiders om spots op de rails via DALI te kunnen bedienen. 3 fase rails wordt toegepast als er meerdere verschillende lichtniveaus of -scenario’s vereist zijn.

 

Maas Hagoort

1 fase railverlichting of 3 fase railverlichting?

De keuze tussen 1 fase en 3 fase rails hangt af van de wensen. 1 fase railverlichting wordt gebruikt als men voldoende heeft aan een eenvoudige bediening. 1 fase rails is daarnaast een budgetvriendelijke keuze.  Voor complexere verlichtingssystemen, waarbij flexibiliteit en controle belangrijk zijn is 3 fase rails de betere optie. 3 fase railverlichting wordt vaker toegepast in grotere projecten.

Hoe wordt railverlichting correct aangesloten?

De installatie van railverlichting is relatief eenvoudig. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Enkele belangrijke aandachtspunten:

 

Maas Hagoort

Realiseer uw LED railverlichting

Onze engineers helpen u graag de juiste railverlichting te kiezen voor uw installatieproject. Wij helpen u met een lichtoplossing die voldoet aan de norm en de wens van de klant. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies!

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.