Wat is UGR waarde?

 

UGR is de afkorting van Unified Glare Rating. UGR waarde geeft aan hoeveel verblinding armaturen veroorzaken. Een hogere UGR waarde betekent een grotere kans op verblinding. Een lage UGR waarde zorgt voor een prettigere en efficiënte werkomgeving.

Waarom is de UGR waarde belangrijk?

De UGR waarde is belangrijk omdat het helpt bij het maximaliseren van visueel comfort in belangrijke ruimtes binnen kantoorgebouwen, scholen en gezondheidszorginstellingen. Door lichthinder te minimaliseren wordt het visuele comfort verbeterd. Bij het selecteren van armaturen is het daarom essentieel om de UGR-waarde nauwkeurig te bepalen. Dit zorgt voor een aangename en comfortabele werkplek, en draagt bij aan een verbeterde productiviteit. Bovendien kunt u met de juiste UGR waarde voldoen aan de geldende normen en regelgeving.

'Bij het intekenen van armaturen in een lichtplan is het essentieel om rekening te houden met verblinding'

Hoe wordt de UGR waarde bereikt?

Bij het intekenen van armaturen in een lichtplan berekenen wij de UGR-waarde om verblinding te beoordelen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. De positie van de armaturen hebben invloed op de UGR waarde. Als u bijvoorbeeld vanaf uw bureau recht in een lamp boven u kijkt, dan wordt uw zicht belemmerd. Ook de ruimte zelf heeft invloed op de UGR waarde. Als er witte muren zijn in een kantoor, dan reflecteert dat het licht. Dit heet ‘luminantie’ en zorgt voor extra indirecte verblinding. Door zorgvuldig na te denken over de plaatsing en hoogte van de armaturen wordt verblinding voorkomen. Om ervoor te zorgen dat uw installatie voldoet aan de deze normen en regelgeving helpen onze engineers u met het opstellen van een professioneel lichtplan.

Wat is de juiste UGR waarde per ruimte?

Volgens de Europese aanbevelingen voor binnenverlichting, NEN-EN 12464-1, worden specifieke UGR waarden gegeven voor verschillende soorten ruimten. Bij het kiezen van armaturen is het belangrijk om rekening te houden met de juiste reflectiefactoren en afmetingen van de ruimte.   Hieronder vindt u een overzicht van de aanbevolen UGR waarden volgens de norm binnen verschillende ruimten:

(Verschillen in UGR <1,0 zijn niet zichtbaar)

Realiseer uw lichtingsoplossing

Neem contact op voor advies over het creëren van verlichtingsprojecten met de juiste UGR waarde.  Wij staan klaar om u te adviseren voor een op maat gemaakte lichtoplossing welke voldoet aan uw specifieke wensen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.