Wat is UGR-waarde?

 

UGR is de afkorting van Unified Glare Rating. De UGR waarde is een getal dat aangeeft in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. De UGR-waarde kan in de praktijk niet ineens gemeten worden. Toch is het erg vervelend als deze verblinding zich voordoet. Naast het direct verblinden door het kijken in een lichtbron is het ook mogelijk om indirect te worden verblind. De reden van indirecte verblinding kan bijvoorbeeld het weerkaatsen van licht zijn.

UGR waarden per ruimte

De nieuwe Europese aanbevelingen voor binnenverlichting NEN-EN 12464-1 geeft in tabellen UGR-waarden voor vele soorten ruimten, gebaseerd op een in lengte en breedte regelmatig patroon van armaturen. De fabrikant moet per armatuur een tabel leveren waarop u de UGR-waarde in uw project kunt aflezen. In deze tabellen zijn de UGR-waarden af te lezen voor specifieke situaties, let op het kiezen van de juiste reflectiefactoren, en de juiste afmetingen van de ruimte.

Hieronder de gemiddelde UGR waarden volgens de NEN-EN 12464-1:

(Verschillen in UGR <1,0 zijn niet zichtbaar)

Hoe wordt de UGR waarde bereikt?

Een UGR waarde berekenen we om te kunnen bepalen hoeveel sprake er is van verblinding. Dit beïnvloed het werk. Het is dan ook van belang om hier bij het intekenen van de armaturen in een lichtplan, rekening mee te houden. Diverse factoren beïnvloeden deze waarde. Als er witte muren zijn in een kantoor, dan reflecteert dat het licht. Dit heet ‘luminantie’ en zorgt voor extra verblinding. Ook de ruimte zelf heeft invloed op de UGR waarde. Natuurlijk heeft ook de positie van de armaturen invloed op de mate van verblinding. Als u vanaf uw bureau recht in een lamp boven u kijkt, dan wordt uw zicht belemmerd. Dit kunnen we voorkomen door goed na te denken over de plaats van de armaturen. Ook is het belangrijk om ze qua hoogte goed af te stellen.

Hoge UGR waarden betekenen veel verblinding. Dit kan bij industriewerk geen kwaad, de arbo norm ligt daar dan ook veel hoger dan bij een architectenbureau omdat daar veel precies werk wordt gedaan. In ruimten waar technisch tekenen centraal staat, ligt de UGR waarde dan ook op <16. Bij standaard kantoorwerk ligt de norm wat hoger: <19.

Wilt u meer informatie over UGR of kunnen wij u helpen met het maken van een lichtplan? Neem dan contact met ons op.

 

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.