Wat is Kelvin?

De schaal van Kelvin is eigenlijk afgeleid van de schaal van Celsius, maar dan met een ander nulpunt. De eenheid Kelvin (K) geeft aan hoe warm of koud het licht is. In de afbeelding gaat de kleur van warm naar koud, dus hoe lichter de kleur wordt, hoe hoger de temperatuur.

Wanneer gebruik je welke kleurtemperatuur? Het is belangrijk om te kijken naar welke activiteiten er in de ruimte worden uitgevoerd. Wordt er gewerkt of gewinkeld? Wordt er geschreven of moet een bepaald product worden uitgelicht? Wordt er precies werk verricht op de werkvloer? Met een lichtplan van Maas & Hagoort kunt u alle omgevingen, binnen/buiten op een heldere of juist sfeervolle manier verlichten.

De gemiddelde kleurtemperatuur in huis zit rond de 2700K, dit is een warm witte kleur. Verlichting voor kantoorruimtes is helderder dan de verlichting in huis, hiervoor wordt vaak armaturen gebruikt die rond de 3000K zitten. Daarentegen kan het aantal Kelvin voor kantoorruimtes variëren van 3000 tot 4000 Kelvin. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer daglicht wordt gecreëerd op de werkplek. Voor omgevingen waar precies werk verricht moet worden, zijn er armaturen die tot de 6500 Kelvin gaan. Dit komt voor in medische ruimtes, bijvoorbeeld ziekenhuizen, tandartspraktijken en laboratoriums.

Wilt u meer informatie over de schaal van Kelvin? Neem dan hier contact met ons op.