Werkplekverlichting

 

Inkoop, verkoop of secretariaat, bij elke werkplek is verlichting onmisbaar. Verlichting zorgt voor een goede sfeer, meer motivatie en een betere concentratie. Daarom zijn er richtlijnen, normen en eisen voor werkplekverlichting vastgelegd. In dit artikel leest u hoe een lichtplan zorgt voor productieve en comfortabele werkomgevingen.

Maas Hagoort

Waarom is werkplekverlichting belangrijk?

NEN is de afkorting voor normalisatie en normen. NEN-EN12464-1 is een Europese norm voor mensen die werkzaam zijn in binnenruimtes, bijvoorbeeld op kantoor. De NEN-EN12464-1 bevordert comfort en prestatie met betrekking tot het gezichtsvermogen. Licht heeft een grote invloed op de werknemer. Een juiste afstelling tussen kunstmatig licht en daglicht zorgt er voor dat werknemers zich gezonder voelen. Gezonde werknemers verzuimen minder. Maar leveren ook aanzienlijk betere prestaties en verhogen de productiviteit.

In de NEN norm worden alle gebruikelijke visuele taken in overweging genomen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met beeldschermen. Deze Europese norm geeft eisen voor lichtoplossingen. Dit geldt voor de meeste werksituaties. Bij het creëren van een lichtoplossing houden wij dus rekening met deze eisen. Lees verder en ontdek welke eisen er zijn voor productieve en comfortabele werkomgeving.

'De werkplekkeneisen staan concreet in NEN-EN 12464-1 en omvatten onder andere lichtsterkte, directe verblinding, gelijkmatigheid, lichtkleur en flikkeringvrijheid'

Welke lichtsterkte is nodig bij werkplekverlichting?

Het taakgebied bestaat meestal niet uit het gehele werkgebied. De lichtsterkte is daarom bepaald op verschillende zones in een ruimte.  In de Europese norm NEN-EN12464-1 worden drie zones gedefinieerd: taakgebied, directe omgeving en achtergrond. De vereiste lichtsterkte per zone wordt uitgedrukt in Lux. Een overzicht:

Wij berekenen graag de minimum en maximum luxwaarde voor u.

 

Maas Hagoort

Wat zijn de normen en eisen bij werkplekverlichting?

De specifieke werkplekeisen voor licht zijn vastgelegd in NEN-EN 12464-1. Deze Europese norm stelt eisen voor veilige en comfortabele werkomgevingen. In de norm zijn voor visueel comfort en visuele prestatie van gebruikers werkplekeisen bepaald. Denk bijvoorbeeld aan taken zoals schrijven, typen, lezen en gegevensverwerking.

De werkplekkeneisen staan concreet in NEN-EN 12464-1. Een overzicht:

Realiseer uw lichtingsoplossing

Voor advies over het creëren van projecten met werkplekken volgens de werkplekeisen neemt u contact op met Maas & Hagoort. Onze engineers staan klaar om u te adviseren voor een op maat gemaakte lichtoplossing welke voldoet aan uw specifieke normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.