30-10-2015 | Asielzoekerscentrum Ter Apel

BAM heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opdracht verworven voor de herontwikkeling en het meerjarig beheer en onderhoud van het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Met de ontwerp-, bouw- en beheeropdracht is een bedrag gemoeid van circa 75 miljoen euro. De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2015. Door toepassing van systeembouw en snelle bouwmethoden zal de gefaseerde bouw circa twee jaar duren. De onderhoudsperiode gaat in zodra het project in december 2016 wordt afgerond.

Inrichting

De opdracht omvat de inrichting van een nieuw terrein met een oppervlakte van twaalf hectare waarop
258 wooneenheden worden gebouwd, waarvan zestien wooneenheden voor mindervaliden. Het geheel zal tweeduizend opvangplaatsen bieden.

Dienstgebouwen

Tevens worden diverse dienstengebouwen gerealiseerd, waaronder was- en droogruimten, uitgiftegebouwen voor onder meer voedingsmiddelen en benodigdheden voor (persoonlijke) hygiëne, een school met gymzaal, twee kantoorgebouwen, recreatiegebouwen en een gezondheidscentrum.

Infrastructuur

Ook de aanleg van alle ondergrondse en bovengrondse infrastructuur met wegen en sportvoorzieningen maakt deel uit van de opdracht. De woongebouwen en dienstengebouwen worden voorzien van pv-panelen, waarbij in basis een energieneutrale locatie ontstaat.

Uitvoering

De uitvoering van het project is in handen van BAM Utiliteitsbouw, BAM Woningbouw, BAM Techniek (vanaf 1 januari gebundeld in BAM Bouw en vastgoed), BAM Wegen en BAM Infratechniek (vanaf 1 januari verenigd in BAM Infra). Betrokken adviseurs zijn De Zwarte Hond Architecten, Wassenaar Ingenieurs, Grontmij en DGMR. Maas & Hagoort Lampen zal hier de verlichting voor leveren. Alle betrokken BAM-bedrijven zijn gevestigd in de regio noord. Tevens zullen meerdere regionale bedrijven worden betrokken bij de uitvoering van dit project.