Groninger Forum

Het Groninger Forum

In 2019 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek. Deze opening markeert het einde van een spraakmakende stedenbouwkundige ingreep in de Groninger binnenstad. Hierbij werd de oostzijde van de Grote markt aangepakt, een nieuw stadsplein en het Forum gerealiseerd. Het Groninger Forum brengt een nieuw, eigentijds concept voor cultureel vermaak. Het is dé plek voor informatie, inspiratie, plezier en ontmoeting voor een breed publiek van alle leeftijden.

Wat kun je doen in het Forum?

Dit imposante gebouw is straks zeven dagen in de week geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. De Bibliotheek Groningen, filmtheater Images, het Nederlands Stripmuseum, debatcentrum Dwarsdiep en de Volksuniversiteit krijgen een plek in het gebouw. Op de bovenste verdieping heeft het een skylounge met restaurant en een dakterras met openluchtbioscoop en uitzicht over de historische binnenstad. Onder het gebouw komt een ruime parkeerkelder voor auto’s en fietsen.

De Nieuwe Markt

Achter de Grote Markt wordt een nieuw plein aangelegd: de Nieuwe Markt. Daarvoor is de oorspronkelijke bebouwing uit de wederopbouwtijd inmiddels gesloopt en schuift de nieuwbouw van de oostwand van de Grote Markt zeventien meter naar voren. Zo wordt de Grote Markt teruggebracht naar haar vooroorlogse omvang en intimiteit, en krijgt een onaantrekkelijk deel van de binnenstad een nieuwe impuls.

Ontmoeten, genieten en uitzicht

Het Forum wordt een belangrijke ontmoetingsplaats met meerdere horecagelegenheden: een café met terras op de begane grond, een café bij de filmzalen halverwege het gebouw en een café-restaurant op de bovenste verdieping. Vanuit het atrium, maar vooral ook vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht over de stad Groningen! En bij mooi weer kijk je zelfs uit over het Ommeland.

Volg de bouw van het Groninger Forum!

Zoals de meeste Stadjers wel in de gaten hadden zijn de sloop van de Oostwand en de bouw van het Groninger Forum al in volle gang. Bekijk de prachtige foto’s van Marieke Kijk in de Vegte in deze tijdlijn voor een impressie van de bouwwerkzaamheden.

Bron: www.groningerforum.nl/informatie