Het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Zuidas (31.000 m2) krijgt flexibele ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en het cultuurprogramma van De Griffioen elkaar afwisselen. Informatica-studenten en –onderzoekers van de VU én de UvA worden belangrijke bewoners van het gebouw, daarnaast komen er een grand café en voorzieningen zoals winkels en multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het gebouw krijgt een ondergrondse parkeergarage. Eric van der Burg: “De gemeente Amsterdam is blij dat met de start van de bouw van dit multifunctionele universiteitsgebouw een bijdrage wordt geleverd aan een sterkere positie van onze universiteitsstad. Voor de studenten zal dit een prettige leeromgeving zijn met veel voorzieningen in een groene omgeving.”

Duurzaam en ruimtebesparend

Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). Team V Architectuur ontwierp, onder leiding van architecten Jeroen van Schooten en Barry van Waveren, een ingetogen, flexibel en duurzaam gebouw, waarbij gestreefd wordt naar een BREEAM-NL Excellent certificaat. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt.

De nieuwe parkeergarage gaat plaats bieden aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen en krijgt oplaadpunten voor elektrische auto’s. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus.

Het gebouw wordt verlicht door Maas & Hagoort Lampen in samenwerking met SDR Elektrotechniek B.V. Het gebouw wordt eind 2017 in gebruik genomen.