In gesprek met projectleider Melvin Meurink

 

De verlichting van vier basisscholen inclusief gymzalen in Nieuwerkerk aan den IJssel was aan het einde van de levensduur en zodoende toe aan vervanging. Er is gekozen voor een slimme en duurzame oplossing: vervanging door LED verlichting. Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden BV heeft Maas & Hagoort ingeschakeld voor het één op één vervangen van alle verlichting en waar nodig voor optimalisatie. Melvin Meurink, projectleider bij Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden, vertelt over het proces binnen deze gerealiseerde lichtrenovatieprojecten.

Maas Hagoort
Projectpartner

Sinds 2019 is Melvin Meurink projectleider bij Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden. Dit was destijds een bewuste keuze van de projectleider. Het is fijn werken bij een wat ‘kleinere’ installateur waarbij er naast het aanleggen van goede installaties veel aandacht gegeven kan worden aan de klant. Wanneer er sprake is van verlichtingsprojecten werkt Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden regelmatig samen met een externe partner: “Als we het over verlichting hebben dan hebben wij niet de kennis en de capaciteit om zelf goede lichtberekeningen te maken. Het is dan goed om samen te werken met een partner die lichtberekeningen maakt én ons van A tot Z kan ondersteunen”, legt Melvin uit.

Bij de verlichtingsrenovatie van de basisscholen in Nieuwerkerk aan den IJssel, heeft Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden gekozen voor een samenwerking met Maas & Hagoort: “Bij lichtingsrenovatie in het onderwijs werken wij met specifieke deadlines, waarbij het werk binnen de schoolvakanties uitgevoerd dient te worden. Dit om de overlast voor de eindgebruiker tot het maximum te beperken. Dan hebben wij een partner nodig zoals Maas & Hagoort die zich aan de afspraken houdt en die grotere aantallen armaturen op maat en tijdig kan leveren.”

“Maas & Hagoort kan op maat en tijdig leveren, dit geeft vertrouwen en zorgt voor een prettige samenwerking”
Projectleider Melvin Meurink, Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden BV
Uitdagingen binnen verlichtingsrenovatie

Bij de verlichtingsrenovatie van de basisscholen locatie Donge* en locatie Beethovenlaan**, in Nieuwerkerk aan den IJssel, was de wens van de klant om de installaties op beide locaties energiezuiniger te maken door het gebruik van LED verlichting. Als eerst wordt de bestaande verlichting zorgvuldig geïnventariseerd en worden alle specificaties vastgelegd. Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden heeft zelf voor één locatie de bestaande installatie gemaakt waardoor veel informatie al beschikbaar was. Van de andere locatie was minder informatie beschikbaar. Hierover verteld Melvin: “Samen met de klant en Maas & Hagoort hebben wij een gedetailleerde opname op locatie gedaan. Per ruimte hebben wij ieder armatuur beoordeeld en gedocumenteerd en gezocht naar de beste vervangende lichtoplossing. Daarnaast zijn er lichtberekeningen gemaakt om te zorgen dat de vervangende armaturen voldoen aan de verlichtingseisen die voor scholen gesteld zijn.”

Maas Hagoort

Bij een dergelijke aanbesteding wordt er naar verschillende factoren gekeken. Een ontwerp wat enerzijds goede verlichting biedt maar anderzijds ook nog financieel aantrekkelijk is, is vaak beslissend bij een aanbesteding. Daar waar je bij een nieuwbouwproject begint met een nieuw ontwerp en alles vanaf het begin opbouwt, zit je bij een renovatieproject vast aan bestaande situatie. Dit kan een verlichtingsrenovatie in vergelijking met een nieuwbouwproject uitdagender maken. Melvin vertelt hierover: “In ons geval moesten wij in het bestaande ontwerp rekening houden met verlaagde plafonds en bestaande ophangpunten. De beste aanpak om minstens dezelfde lichtsterkte te behouden is dan om de armaturen 1-op-1 te vervangen en de huidige ophangpunten te hergebruiken. Bij het vervangen van bijvoorbeeld spots brengt het de uitdaging met zich mee om een alternatief te vinden die niet alleen de juiste lichtsterkte heeft maar ook dezelfde afmeting. Zodat deze zonder moeite geplaatst kan worden in bestaande uitsparingen. Dit vraagt om kennis en expertise. Maas & Hagoort heeft armaturen kunnen bieden die voldoen aan alle gestelde eisen en afmetingen.”

*              Gideonschool en de Prins Willem Alexander school
**            Basisschool de Wingerd en de Elimschool

Nieuwsgierig naar onze unieke werkwijze binnen lichtrenovatieprojecten? Download onze brochure!