Proces uitgelicht: VOCO Hotel Den Haag

In Den Haag aan de Kneuterdijk vind je het voormalig bankgebouw van ABN-AMRO. In opdracht van de InterContinental Hotels Group is dit pand volledig omgebouwd naar een sfeervol 4-sterrenhotel. “Binnen was alles gesloopt, alleen de gevel was blijven staan”, legt Joey Post uit van elektrotechnisch installateur Steegman. Het eerste VOCO-hotel heeft ruim 200 kamers en diverse vergaderruimtes. Deze maand wordt de oplevering verwacht. Samen met onze klant Steegman Elektrotechniek en leverancier Berla Lighting kijken we terug op de ontwikkeling van dit project.

Maas Hagoort

Bouwovereenkomst

Rene Tol van Steegman was al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van project ‘Hotel Kneuterdijk’. Via een partner die gevraagd werd voor het werktuigbouwkundige gedeelte, kreeg de projectleider de vraag mee te doen aan de tender. Omdat Steegman het grootste gedeelte van de installatie voor zijn rekening neemt, komen ze overeen dat ze als zelfstandige deelnemen in de bouwovereenkomst. “Dat wordt steeds vaker gedaan”, geeft Tol aan. “Dan heb je de verplichting elkaar op dingen aan te spreken, in plaats van als onderaannemer mee te doen. Wij zijn verantwoordelijk voor het elektrotechnische, sprinkler- en sanitaire gedeelte.”

Vorig jaar april klonk het startschot van het project. “Het is een grote klus, maar wel een project wat bij ons past”, vertelt Tol. “We staan bekend als platte organisatie met korte lijntjes, maar gaan grote projecten niet uit de weg. De basis is een stabiel familiebedrijf – ondertussen derde generatie Steegman – dat toevallig vandaag 84 jaar bestaat.” Zelf viert Tol dit jaar zijn 25-jarig jubileum op de zaak. Hij is niet de enige die zo trouw is aan het installatiebedrijf. “Veel jongens komen hier via het ROC binnen en blijven plakken. Ondertussen werken we hier met ongeveer honderd man, van wie de meesten al lang in dienst zijn.”

Maas Hagoort

Maas & Hagoort betrokken

Bij het vooronderzoek kwam Maas & Hagoort al snel in beeld. Tol: “Het begon bij een wc-spotje. Daarna hebben we ze bestookt met allerlei vragen. Al die vragen leveren natuurlijk nog niets op. Maar ik heb wel gelijk aangegeven: dit is slechts het begin en zeker niet het einde.” Nick Brouwer van Maas & Hagoort weet nog wel een aantal complexe uitdagingen te noemen uit het begintraject. Zo krijgt hij het verzoek voor het aanbieden van een alternatief op design-armaturen uit Engeland die in het atrium de bomen moeten aanlichten. Daar heeft Maas & Hagoort een creatief plan voor bedacht door verticale rails te gebruiken en er spots op te plaatsen. Brouwer: “Soms zijn alternatieven nodig om de prijs te drukken, de kwaliteit lijdt daar uiteraard niet onder. We komen regelmatig uit op een beter passende oplossing.”

De customer support medewerker noemt nog een voorbeeld: het inkleden van de luifelverlichting. Hierbij moet rekening gehouden worden met de ruitjesvorm, ook wel wybertjes genoemd, naar de gelijkvormige keelsnoepjes. “Die ‘wybertjes’ vergeet ik niet meer. Daar zat vanwege de vorm de grootste moeilijkheid in. Maar met behulp van onze partner Berla hebben we dit toch weten te realiseren. Zij kwamen met de oplossing van waterdichte Flexled inclusief passende assemblage.

Maas Hagoort

Berla: specialist in ledstrips

Remco den Besten van Berla Lighting krijgt dit verzoek op zijn bureau. Zijn werkgever is gespecialiseerd in maatwerk ledstrips en diverse andere projectverlichting. Verder staan ze garant voor kwaliteit en denken ze graag mee bij ingewikkelde aanvragen. “Bij de oplossing voor de wybertjes hebben we ook nagedacht over het installatiegemak. Zo kwamen we na het ontwerp uit op 41 strips. Maar deze flexibele strips hadden allemaal vier kabels. Door slim ontwerp en met behulp van de fabrikant hebben we een oplossing bedacht die drie van de vier kabels overbodig maakten en ervoor zorgde dat de eind- en beginstukken ingegoten waren”, vertelt binnendienstmedewerker Den Besten trots.

Steegman is erg te spreken over de verlichting van Berla. Rene Tol: “Ik kende ze totaal niet. Maar het bleek een aanbieder met een groot assortiment. Van 1.000 lumen de meter tot flexibele strip met IP65-waarde. Dat is toch wel bijzonder”. Brouwer werkt al zo’n acht jaar samen met het productiebedrijf van de tweelingbroers Sam en Geza Berkes. “Voor ledstrips twijfel ik nooit en kies ik altijd voor Berla. Ik geloof niet dat ik er ooit één klacht over heb gehad.” Daarnaast levert Berla net als Maas & Hagoort de verlichting ook in delen, eventueel op afroep en als het moet direct op locatie.

Benieuwd hoe wij u kunnen ontzorgen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies aanvragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.