Dim to warm, dimmen naar een warmere kleur

Een term die steeds vaker wordt teruggezien bij LED armaturen is ‘Dim to warm’. Met Dim to warm wordt het armatuur niet alleen gedimd door het verminderen van de lichtsterkte, maar ook door een verandering in de kleurtemperatuur van het armatuur. Hierdoor lijkt deze techniek een beetje op het gedrag van een ouderwetse gloeilamp die gedimd wordt.

Met een dimmer kan de lichtintensiteit van het armatuur aangepast worden naar de eigen behoefte. De meest bekende dimmers zijn degene die veel huishoudens in de muur hebben waarbij met een draaiknop de dimstand van het armatuur kan worden bepaald. Deze conventionele dimmers nemen een deel van de netspanning weg, waardoor het armatuur achter de dimmer minder voedingsspanning en daardoor minder energie krijgt. Dit uit zich in minder, warmer licht.

Maar dankzij de dim-to-warm technieken wordt het mogelijk om bij volle belasting een kleurtemperatuur vergelijkbaar met een gloeilamp (2800k) te ervaren. Als het armatuur word gedimd, wordt de warmere sfeer van een kaars (1800k) gecreëerd. Dit wordt in het algemeen bereikt door meer rode of gele LEDs toe te voegen in een armatuur, gecombineerd met een tweede aansturing in de lamp wanneer deze wordt gedimd. Op deze manier wordt er een warme, gezellige sfeer in de ruimte gecreëerd.

Wilt u meer informatie over deze techniek? Neem dan hier contact met ons op.