Het verschil tussen LED en OLED verlichting

OLED, wat staat voor Organic Light Emitting Diodes, is een lichtgevend paneel gemaakt van organisch materiaal. Met organic wordt de dunne laag polymeer bedoelt, die in combinatie met koolwaterstofverbindingen tussen 2 elektroden geplaatst word. Als deze elektroden vervolgens onder spanning komen geeft deze organic laag licht. Dit zorgt ervoor dat een OLED verlichtingsbron een hoog rendement heeft, een lange levensduur en door de flexibiliteit van het materiaal biedt de OLED enorm veel creatieve vrijheid voor ontwerpers.

Led staat voor Light Emitting Diode en zet de elektrische energie om in elektromagnetische straling. De golflengten van de uitgezonden straling liggen in het gebied van het zichtbare licht en het infrarood. Ook LED heeft een hoog rendement en een lange levensduur. Hierdoor doen OLED en LED dus niet veel in elkaar onder. Maar wat is nu het grote verschil tussen LED en OLED verlichting?

Het grote verschil tussen deze twee is de lichtdistributie. Waar LED namelijk bekend staat als een felle puntbron is OLED een vlaktestraler. Bij LED komt het licht van een klein puntje, waar het licht bij OLED komt van een grotere oppervlakte.

Wilt u meer weten over OLED of LED verlichting? Neem dan hier contact met ons op.