Nieuwe RoHS Richtlijn

 

Vanaf 2023 komt er een nieuwe Europese Verordening welke als doel heeft om het gebruik van bepaalde verlichtingsproducten uit de markt te halen, zoals de fluorescentielamp. Hiermee wordt het ontwerp en realiseren van energiezuinige verlichting bemoedigd. Ook draagt het bij aan de circulaire economie en wordt de transparantie van productinformatie versterkt.

Maas Hagoort

Restriction of hazardous substances (RoHS), ‘ofwel beperking van gevaarlijke stoffen richtlijn 2011/65/EU’, verbiedt sinds 2006 met name het gebruik van kwik in producten die op de Europese markt worden gebracht. Deze richtlijn verleende vrijstellingen aan bepaalde productfamilies die niet eenvoudig vervangen kunnen worden, zoals: T5 en T8 fluorescentielampen, compact fluorescentielampen met een steeklampvoet en een afzonderlijke voeding, hogedrukontladingslampen en lampen voor speciaal gebruik (bijv. UV-C lampen). Begin 2022 zijn deze vrijstellingen gewijzigd met de volgende consequenties:

De wijzigingen in de RoHS laat het toe de voorraden van de beoogde lampen die vóór de verbodsdatum al op de markt zijn gebracht, nog te verkopen. Dat zal evengoed een aanzienlijk effect op de markt hebben.

Maas Hagoort

Vandaag de dag zijn duurzaamheid en toekomstvastheid belangrijke topics binnen het realiseren van lichtoplossingen. Zo dienen binnen vervangingsprojecten alle armaturen te worden geverifieerd en gevalideerd vóór de vervanging van de traditionele lichtbron door een LED lichtbron. Met onze merkonafhankelijkheid kunnen wij een breed assortiment aan goed presterende alternatieven bieden die allen voldoen aan de huidige minimale normen & eisen.

Onze engineers denken graag met u mee en geven u professioneel lichtadvies, neem via deze weg contact met ons op.