Partner aan het woord: Bert Mulder

 

Alliander ontwikkelt en beheert energie-netten. Hiermee voorzien zij ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van elektriciteit, gas en warmte. In mei van dit jaar opende Alliander haar nieuwe kantoor in Amsterdam. Installateur Croonwolter&dros heeft Maas & Hagoort benaderd voor het realiseren van de meest optimale lichtoplossing. Bert Mulder, projectleider bij Croonwolter&dros, is al ruim dertig jaar werkzaam bij het bedrijf. Toch is project Alliander het eerste project voor Bert in samenwerking met Maas & Hagoort. Hij vertelt ons meer over de samenwerking en ervaringen.

Maas Hagoort
Externe verlichtingspartner

Binnen Croonwolter&dros zijn eigen verlichtingsexperts werkzaam die lichtoplossingen tot in de details kunnen uitwerken. Bij grote projecten wordt er vaker voor een externe verlichtingspartner gekozen: “Het project voor Alliander is een gebouw van hout, iets wat in deze opzet nog nooit in Nederland gemaakt is. Een eis hierbij was om het project niet met standaardverlichting in te richten. De verlichting diende echt innovatief te zijn en moest integraal deel uit maken van het nieuwe gebouw. Het is dan goed om met een partner zoals Maas & Hagoort samen te werken. Zij hebben de kennis en expertise om maatwerk oplossingen te verzorgen”, legt Bert uit.

“Maas & Hagoort is een flexibele club die in staat is maatwerk verlichting te realiseren”
Bert Mulder
Passende alternatieven

Een eis van de klant was om het project zo energiezuinig mogelijk in te richten. Daarom is er gekozen voor lichtsturing met DALI 2. Bert vertelt hierover: “De uitdaging was om er voor te zorgen dat de armaturen, naast dat ze geschikt waren voor de licht control, ook binnen het ontwerp van de architect moest passen. De architect had veel mooie ideeën voor de verlichting van dit project. Samen met Ben Dorst, projectmanager bij Maas & Hagoort, hebben we met elkaar nagedacht om de beste lichtoplossing te vinden. Zo worden de armaturen gestuurd in groepen op aanwezigheid en lichtniveau én passen ze naadloos binnen de esthetiek van het gebouw. Maas & Hagoort heeft oplossingen aangeboden waar we met zijn allen tevreden over zijn.”

Maas Hagoort
Toegevoegde waarde

Voor het nieuwe kantoor van Alliander is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen, zoals hout. Zo zijn  er geen plafonds. Het hout en de constructie waar je tegen aankijkt dient als plafond. Tussen het hout op hetzelfde niveau hangen er kabelgoten. Hierdoor is er een vlakke installatie gecreëerd. Vanwege de bereikbaarheid van de installatie in de kabelgoten tussen het houten plafond, moest er nagedacht worden over de bevestiging van de basisverlichting. Bert vertelt: “Maas & Hagoort heeft dit slim opgelost door maatwerk armaturen te ontwikkelen en te produceren die vervolgens aan de zijkant van de kabelgoot met beugels zijn bevestigd. Dit maakt het mogelijk de kantoorarmaturen eenvoudig los te koppelen zodat de onderhoudswerkzaamheden aan de installaties mogelijk is. Ook is er nagedacht over een valbeveiliging. Zo hangt het armatuur tijdens de werkzaamheden aan stalen kabeltjes aan de goot. En na het afronden van de werkzaamheden kan het armatuur eenvoudig terug gemonteerd worden.” Bert sluit af: “Het meedenken en het creëren van maatwerk oplossingen is een meerwaarde geweest in mijn samenwerking met Maas & Hagoort.”

Meer zien van dit project? Bekijk het hier!