Wat houdt Human Centric Lighting in?

Maas & Hagoort innoveert en gaat met de tijd mee. Wij zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en producten. Zo kunnen wij aan uw behoefte voldoen.

Human Centric Lighting is een intelligent lichtsysteem die het biologische ritme beïnvloed. Het systeem stemt de lichtsterkte en –kleur exact af op de individuele behoeften van de gebruiker.

Het biodynamisch licht kent twee soorten systemen.

Biologisch systeem

De biologische aansturing heeft te maken met de biologische ritme van de mens. Dit systeem probeert het menselijke ritme na te bootsen. Het regelsysteem is licht gestuurd. Vooral in de zorgsector komt deze methode vaak voor. Het biologische ritme is verstoord van mensen die niet of weinig daglicht zien. Het dynamische HCL-systeem bootst het daglicht na waardoor dit probleem opgelost kan worden.

Emotioneel systeem

De emotionele aansturing houdt in dat de verlichting op ieder moment aangepast kan worden aan de (tijdelijke) behoeften en wensen van de gebruiker. Het makkelijke van dit systeem is dat het licht handmatig aanpasbaar is. Met name voor organisaties waar het werk 24/7 doorgaat met bijvoorbeeld ploegendiensten is dit een goede oplossing. Door op een slimme manier licht te gebruiken kunnen zaken als concentratieverlies en ziekteverzuim teruggedrongen worden.

Waarom Human Centric Lighting?

Het biedt als ondersteuning. Als dit biodynamische systeem toegepast is in bijvoorbeeld een bejaardentehuis, helpt het mee aan het verbeteren van het oriëntatie vermogen en de geheugenfunctie. Ook geeft het systeem een natuurlijke stimulans van het biologische dag en nacht ritme. Het personeel is frisser op de werkvloer en het zorgt daarnaast voor optimale arbeidsomstandigheden. Een te kort aan daglicht veroorzaakt klachten zoals vermoeidheid. Daarom kunt u met het HCL verlichtingssysteem het welzijn van de mens, humeur en de gezondheid ondersteunen.

HCL verlichting bij Maas & Hagoort

In het project Jaarbeurs pasten wij eerder deze lichtsturing toe. De sfeer in de ruimte is wordt bepaald door lichtkleur en lichtsterkte waardoor mensen emotioneel zodanig beïnvloed worden dat ze gemakkelijker in de gewenste emotie komen. Samen behalen wij het beste lichtresultaat!