Lichtsterkte

 

Bij het lichtontwerp van een ruimte of gebouw houden we rekening met de lichtsterkte van onze armaturen. Uiteraard moet de lichtsterkte passend zijn bij de functionele en esthetische eigenschappen van de ruimte. De lichtsterkte wordt berekend in Lumen of Lux. Wat betekenen deze waarden en wat is het verschil?

Wat is Lumen?

Lumen is de eenheid van de lichtstroom. Dit geeft de totale hoeveelheid licht aan die door de lichtbron wordt uitgestraald. Lumen geeft eigenlijk de efficiëntie van het licht weer. Dit klinkt vaag maar is vrij makkelijk, we bedoelen daarmee in hoeverre de lichtbron stroom omzet in daadwerkelijk licht. Dit wordt de Lumen/Watt verhouding (Lm/W) genoemd. Bij LED licht is deze waarde veel hoger omdat ze minder stroom nodig hebben om een ​​bepaalde lichtsterkte op te wekken.

Wat is Lux?

Lux wordt gebruikt om de lichtsterkte in een bepaald gebied te meten – één lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter. Het stelt ons in staat om de totale “hoeveelheid” zichtbaar licht en de intensiteit van de verlichting op een oppervlak te meten. Het is hierbij belangrijk in welke richting de lichtbron schijnt. Deze waarde is ongeacht het aantal lichtbronnen of lichtkleur dat wordt gebruikt.

'Wat is het verschil tussen lumen en lux? Lux houdt rekening met het gebied waarover de lichtstroom (lumen) wordt verspreid'

Wat zijn de verschillen tussen Lumen en Lux?

Het verschil tussen lumen en lux is dat de lux rekening houdt met het gebied waarover de lichtstroom (lumen) wordt verspreid. Een lichtstroom van 1000 lumen, geconcentreerd in een gebied van één vierkante meter, verlicht die vierkante meter met een lichtsterkte van 1000 Lux. Eén lux is dus gelijk aan één lumen per vierkante meter (lux = lumen/m2).

Bijvoorbeeld: Een 500 Lumen lichtbron verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Dezelfde lichtbron die 10 vierkante meter moet verlichten, die deze ruimte verlicht met slechts 50 Lux.

 

Wat is de juiste hoeveelheid LUX per type ruimte?

De Europese norm (NEN-EN 12464-1) geeft voor iedere ruimte en toepassing een specifieke lux hoeveelheid. Hieronder kunt u zien hoeveel lux er normconform nodig is. Onderstaande tabel geeft de aanbevolen gemiddelde lux waarde aan:

Soort gebied of activiteit verlichting Lux
Loopzones, eenvoudige orientatie 100-200
Ruimte voor visueel eenvoudige taken (Kantoren) 200-300
Ruimte voor visueel veeleisende taken (Zorg) 500-800
Gangen/trappen 100-200
Kantines 200-300
Opslagruimtes 100-200
Sanitaire ruimtes 100-200
Service ruimtes 100-20

Realiseer uw lichtingsoplossing

Neem contact op voor advies over het creëren van een lichtoplossing voor uw project. Wij staan klaar om u te adviseren voor een op maat gemaakte lichtoplossing welke voldoet aan de normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.