Lichtsterkte

Lichtsterkte

Armaturen, lichtbronnen, trafo’s en accessoires zijn verkrijgbaar bij Maas & Hagoort. Ook voor vragen staan wij open. Maas & Hagoort heeft alle kennis op gebied van verlichting. Wij verbreden onze kennis voortdurend. Deze kennis willen we graag met u delen. Verlichtingssterkte is een term waarvan u wellicht eens heeft gehoord. Ieder armatuur en elke lichtbron heeft een bepaalde lichtingssterkte.

De meeste lichtbronnen stralen hun licht niet gelijkmatig uit in alle richtingen. De lichtstroom (lm) varieert dus van richting tot richting.

De lichtsterkte, ook wel genoemd lichtintensiteit, geeft de uitgestraalde lichtstroom weer in een bepaalde stralingsrichting. De lichtsterkte in een bepaalde richting is gelijk aan de uitgestraalde lichtstroom (lm) per sterradiaal (sr). Sterradiaal is de eenheid voor een driedimensionale hoek. Dit geeft een kegelvormige openingshoek of ruimtehoek waarin licht wordt uitgestraald.

Hoe kunt u de lichtsterkte beïnvloeden?

Licht kan in een bepaalde richting worden gestuurd door middel van reflectoren, lenzen of andere optische hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen verwerkt worden in de lichtbron zelf of in een onderdeel van de armatuur waarin de lichtbron wordt geplaatst. Deze bepaalt de lichtsterkte. Ieder armatuur kent zo zijn eigen lichtsterkte.

Lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). Lux staat voor de lichthoeveelheid per oppervlakte eenheid (bijvoorbeeld vierkante meter), ongeacht de hoeveelheid gebruikte lichtbronnen, de kleur van het licht of de structuur van het oppervlak waar het licht op schijnt. Als bij een lamp de hoeveelheid Lux aangegeven staat is dat meestal in het centrum van de bundel, waar de lichtsterkte het hoogst is. Daarom is het goed meerdere lichtmetingen te doen, zodat u nauwkeurig de lichtsterkte kunt bepalen.

Voor veel taken bestaan er richtlijnen met betrekking tot de lichtsterkte op het werk-oppervlak. De richtlijnen worden aangepast naar de omstandigheden. Voornamelijk bij sport is de hoeveelheid licht cruciaal, daarom worden de richtlijnen aangepast per activiteit.

Hoeveel licht straalt uw verlichting uit? Laat één van de vertegenwoordigers langskomen om een lichtmeting te doen op kantoor of op project.

Hebt u vragen over verlichtingssterkte of wilt u meer weten over onze armaturen en lichtbronnen? Neem hier contact met ons op. We helpen u graag verder!

 

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.