Lichtsterkte

 

Lichtsterkte of lichtintensiteit is de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald. De lichtsterkte wordt berekend in Lumen of Lux. Bij een lichtontwerp van een ruimte of gebouw word er rekening gehouden met de lichtsterkte van armaturen. Uiteraard moet de lichtsterkte passend zijn bij de functionele en esthetische eigenschappen van de ruimte. Wat betekenen deze waarden en wat is het verschil tussen Lumen en Lux?

Maas Hagoort

Lux en lumen verschil

Lumen en lux worden beide gebruikt om de hoeveelheid licht te meten. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt uitgestraald. Lux daarentegen meet de intensiteit van het licht op een bepaald oppervlak. Eén lux is dus gelijk aan één lumen per vierkante meter (lux = lumen/m2).

Bijvoorbeeld: Stel dat we een lichtbron hebben met een lichtstroom van 1000 lumen. Als we deze lichtstroom concentreren op een gebied van één vierkante meter, dan hebben we een lichtsterkte van 1000 lux op dat specifieke oppervlak. Met andere woorden, 1000 lux komt overeen met 1000 lumen per vierkante meter (lux = lumen/m²).

'Wat is het verschil tussen lumen en lux? Lux houdt rekening met het gebied waarover de lichtstroom (lumen) wordt verspreid'

Wat is Lumen?

Lumen is de eenheid van de lichtstroom. Dit geeft de totale hoeveelheid licht aan die door de lichtbron wordt uitgestraald. Lumen geeft eigenlijk de efficiëntie van het licht weer. Dit klinkt vaag maar is vrij makkelijk, we bedoelen daarmee in hoeverre de lichtbron stroom omzet in daadwerkelijk licht. Dit wordt de Lumen/Watt verhouding (Lm/W) genoemd. Bij LED licht is deze waarde veel hoger omdat ze minder stroom nodig hebben om een ​​bepaalde lichtsterkte op te wekken.

Wat is Lux?

Lux wordt gebruikt om de lichtsterkte in een bepaald gebied te meten – één lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter. Het stelt ons in staat om de totale “hoeveelheid” zichtbaar licht en de lichtintensiteit van de verlichting op een oppervlak te meten. Het is hierbij belangrijk in welke richting de lichtbron schijnt. Deze waarde is ongeacht het aantal lichtbronnen of lichtkleur dat wordt gebruikt.

Maas Hagoort

Wat is de juiste hoeveelheid LUX per type ruimte?

De Europese norm (NEN-EN 12464-1) geeft voor iedere ruimte en toepassing een specifieke lux hoeveelheid. Hieronder kunt u zien hoeveel lux er normconform nodig is. Onderstaande tabel geeft de aanbevolen gemiddelde lux waarde aan:

Soort gebied of activiteit verlichting Lux
Loopzones, eenvoudige orientatie 100-200
Ruimte voor visueel eenvoudige taken (Kantoren) 200-300
Ruimte voor visueel veeleisende taken (Zorg) 500-800
Gangen/trappen 100-200
Kantines 200-300
Opslagruimtes 100-200
Sanitaire ruimtes 100-200
Service ruimtes 100-20

Realiseer uw lichtingsoplossing

Neem contact op voor advies over het creëren van een lichtoplossing voor uw project. Wij staan klaar om u te adviseren voor een op maat gemaakte lichtoplossing welke voldoet aan de normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.