Cos Phi Power factor (PF)

 

In de lichttechniek is efficiëntie essentieel. De Cos Phi Power Factor (PF), ook wel arbeidsfactor genoemd, speelt hier een cruciale rol. De power factor (PF) geeft de efficiëntie in stroomverbruik aan. Deze waarde geeft inzicht in de mate waarin elektrische energie wordt omgezet in bruikbare energie.

Maas Hagoort

Wat is de powerfactor (PF)?

De Power Factor, of Cos Phi, is de maatstaf voor de efficiëntie van stroomverbruik. De powerfactor illustreert de verhouding tussen het werkelijke vermogen (P) en het schijnbare vermogen (S). Om de PF te begrijpen, is het belangrijk om beide begrippen te definiëren:

In de ideale situatie is de power factor 1, wat duidt op maximale efficiëntie. In de praktijk varieert deze waarde echter tussen 0 en 1. Een Power Factor boven 0.85 wordt aanbevolen voor optimale efficiëntie. Zo is de powerfactor van LED verlichting 0.9. Een Power Factor onder 0.5 duidt op significante inefficiëntie. Dit onnodig energieverlies wordt ook wel reactief vermogen genoemd.

 

Maas Hagoort

Powerfactor van verlichting:

Voor verlichting conform geldende normeringen is een Power Factor boven 0.85 vereist.

Gloeilampen: 1.0 (hoogste PF)
Spaarlampen: 0.55 (relatief laag)
LED panelen: 0.80-0.95 (hoog)
Decoratieve LED: >0.8 (hoog)
TL verlichting (T5) + EVS: 0.95-0.98 (zeer hoog)*
TL verlichting (T8) + EVS: 0.90-0.95 (hoog)*
TL verlichting (T8) + CVS: 0.50-0.65 (relatief laag)**

(* EVS: Elektronisch voorschakelapparaat, ** CVS: Conventioneel voorschakelapparaat)

Realiseer uw lichtoplossing

Onze engineers staan klaar om u te ondersteunen bij het selecteren van de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Een lichtoplossing volgens de geldende normen. Voor professioneel advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.