Soorten verlichting: wat zijn de 6 belangrijkste?

 

Een lichtplan zorgt voor de juiste sfeer en functionaliteit in elke ruimte. Hiervoor zijn verschillende soorten verlichting nodig. Algemene verlichting zorgt bijvoorbeeld voor gelijkmatig en helder licht. Terwijl werkplekverlichting efficiënt werken stimuleert. Dit artikel bespreekt al die verschillende verlichting soorten van een lichtplan.

Maas Hagoort

1. Algemene verlichting

Algemene verlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Algemene verlichting zorgt voor gelijkmatig en voldoende helder licht. Het voorkomt donkere hoeken en maakt objecten zichtbaar. Iedere ruimte heeft dan ook algemene verlichting nodig. Algemene verlichting is dus bepalend voor het lichtniveau van een ruimte. Voorbeelden van dit soort lichtproducten zijn plafondlampen, LED panelen, inbouwverlichting en downlights.

2. Werkplekverlichting

Werkplekverlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Werkplekverlichting biedt gerichte helderheid voor bijvoorbeeld efficiënt werken. Werkplekverlichting stimuleert zo de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Deze verlichting is vaak verstelbaar en dimbaar om op diverse momenten van de dag te gebruiken. Lichtproducten zoals verstelbare bureaulampen, taaklampen, bureaupendels en direct-indirecte verlichting zorgen voor productief werkklimaat.

'Werkplekverlichting stimuleert de productiviteit en het welzijn van medewerkers'
Maas Hagoort

3. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting creëert de juiste ambiance met aanpasbare kleuren, dimbaar licht en slimme positionering. Sfeerverlichting bepaalt het gevoel en atmosfeer van een ruimte. Warme kleurtemperaturen zorgen voor een ontspannen sfeer voor kantines, aula’s en vergaderzalen. Terwijl helder en kouder licht zorgt voor productiviteit en scherpte op de werkvloer. Dimbare LED lampen, wandlampen, vloerlampen en decoratieve hanglampen zijn voorbeelden van lichtproducten die bijdragen aan de gewenste sfeer.

4. Accentverlichting

Accentverlichting verlicht specifieke elementen of objecten. Met spotlights of richtbare armaturen springen elementen zo extra in het oog. Bijvoorbeeld kunstwerken, productdisplays, logo’s of andere opvallende objecten worden zo geaccentueerd. Hiervoor worden armaturen zoals Spotlights, schijnwerpers, led strips, uplights en wandarmaturen gebruikt.

Maas Hagoort

5. Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting verhoogt de esthetische waarde en stijl van een ruimte. Deze verlichting benadrukt vaak de huisstijl en identiteit van een organisatie. Dit creëert een inspirerende sfeer voor een positieve indruk op zowel werknemers als bezoekers. Hiervoor worden designlampen, pendelarmaturen, wandkandelaars en tafellampen gebruikt.

6. Noodverlichting

Noodverlichting voorziet in verlichting wanneer de reguliere stroomvoorziening uitvalt. Deze lichtoplossing zorgt met licht voor veiligheid bij stroomuitval, noodsituaties en evacuaties. Voor noodsituaties zijn er noodverlichtingsarmaturen, nooduitgangsborden, vluchtroute-aanduiding en evacuatieverlichting.

 

Maas Hagoort
'Iedere omgeving vraagt om een unieke combinatie van verschillende soorten verlichting'

Welke soort verlichting past bij uw project?

Onze engineers staan klaar om een lichtplan te maken voor uw installatieproject. Wij beloven een lichtplan passend bij uw project. Zo zorgen wij dat deze voldoet aan de projectwensen en -eisen. Samen creëren wij een omgeving die zowel functioneel als inspirerend is.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.