Waarvoor is noodverlichting bedoeld?

 

Noodverlichting is ontworpen om automatisch aan te gaan bij stroomuitval. Noodverlichting armaturen zorgen ervoor dat er bij stroomuitval nog steeds verlichting is. Dit is essentieel om veilig te kunnen evacueren, hulp- en blusmiddelen te vinden en paniek te voorkomen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor LED noodverlichting in plaats van TL noodverlichting. LED noodverlichting is energiezuinig en onderhoudsarm.

Maas Hagoort

Is noodverlichting verplicht?

Noodverlichting is wettelijk verplicht in in ruimtes waar meer dan 75 personen aanwezig kunnen zijn. Denk aan kantoren en scholen. De verlichting moet aanwezig zijn in de ruimte zelf. Daarnaast moet er ook verlichting zijn in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt. De vereisten voor noodverlichting zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en in verschillende NEN normen:

'Het onderhoud van noodverlichting moet voldoen aan de norm NEN EN 1838'

Centrale of decentrale noodverlichting

Noodverlichting systemen kunnen op twee manieren worden gevoed:

 

Maas Hagoort

Soorten noodverlichting

De verschillende soorten noodverlichting hebben elk een eigen functie in een gebouw:

Wanneer gaat de noodverlichting automatisch branden?

Noodverlichting schakelt automatisch in bij een stroomstoring. De armaturen worden gevoed door batterijen of accu’s die continu worden opgeladen door de normale stroomvoorziening. Bij een stroomstoring schakelt de noodverlichting over op de batterijvoeding.

 

Maas Hagoort

Onderhoud van noodverlichting

Het onderhoud van noodverlichting moet voldoen aan de norm NEN EN 1838. Hoewel storingen zelden voorkomen is preventief onderhoud verplicht. De NEN norm specificeert de eisen aan de frequentie van inspecties en tests. De frequentie van de controles hangt echter af van het type noodverlichting en het risiconiveau van het gebouw. Binnen utiliteitsgebouwen adviseren wij om jaarlijks een grondige inspectie uit te voeren van alle armaturen. Controleer daarbij de noodverlichting op werking, batterijspanning en de staat van de armaturen. Daarnaast is maandelijks een visuele inspectie nodig. Controleer of de armaturen branden en of er geen zichtbare defecten zijn. Ook is het belangrijk om periodiek te testen of de noodverlichting voldoet aan de vereiste prestaties.

Realiseer uw lichtoplossing

Heeft u noodverlichting nodig in uw project? Onze lichtexperts helpen u graag met een lichtplan dat voldoet aan alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

 

 

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.