Wat is vluchtrouteaanduiding?

 

Vluchtwegaanduiding (of vluchtrouteaanduiding) is een onderdeel van de noodverlichting in gebouwen. Vluchtrouteaanduidingen zijn de verlichte borden met een groen pictogram (rennend figuurtje en een pijl naar de nooduitgang). Wanneer de stroom uitvalt gaat de noodverlichting automatisch aan. In dit artikel vertellen wij u graag meer over vluchtwegaanduiding.

Maas Hagoort

Wanneer is vluchtrouteaanduiding verplicht?

Het bouwbesluit vluchtroute 2012 (BB2012) stelt wettelijke minimumvereisten waaraan de noodverlichting altijd moet worden voldaan. De belangrijkste vereisten uit het bouwbesluit zijn omschreven in artikel 6.3:

Wat is NEN 3011?

Voor vluchtrouteaanduidingen zijn er specifieke normen. De NEN 6088 is vervangen door NEN 3011:2015. De NEN 3011 is de huidige wettelijke standaard. In gebouwen met een bouwvergunning vóór juli 2015 is het toegestaan om de voorschriften van NEN 6088 te hanteren. In de NEN 3011 zijn de pictogrammen duidelijker geworden. Zo is de pijl die voorheen naar beneden wees voor “rechtdoor” nu vervangen door een pijl die naar boven wijst. De voorschriften van NEN 3011 staan gespecificeerd in Bouwbesluit 2012 (BB2012).

Naast het bouwbesluit is aanvullende noodverlichting conform de NEN EN 1838 mogelijk. De NEN EN 1838 is niet verplicht. In deze norm is de veiligheidsinformatie van noodverlichting gestandaardiseerd.

 

Maas Hagoort

Waar moeten vluchtwegaanduidingen geplaatst worden?

Vluchtrouteaanduidingen moeten op strategische locaties worden geplaatst. De plaatsing van vluchtrouteaanduidingen en noodverlichting is beschreven in het Bouwbesluit 2012 (BB2012). De belangrijkste vereisten richtlijnen voor het plaatsen van vluchtrouteaanduidingen:

Realiseer uw lichtoplossing

Heeft u noodverlichting nodig in uw project? Onze lichtexperts helpen u graag met een lichtplan dat voldoet aan alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.