Welke soorten verlichting zijn er?

Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor slapen, koken, relaxen, werken, douchen of badderen, televisie kijken, of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? Waar wil je wat doen? Welk licht heb je daarbij nodig? Er zijn een aantal basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen. In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag: Welke soorten verlichting zijn er?

Algemene verlichting

Algemene verlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. De basisverlichting zorgt ervoor dat een ruimte voldoende wordt verlicht doordat licht zich gelijkmatig over een ruimte verspreidt. Algemene verlichting is bepalend voor het lichtniveau en is dan ook onmisbaar in een ruimte. Iedere ruimte heeft dan ook algemene verlichting nodig. Zonder deze vorm van verlichting zal een ruimte ’s avonds wanneer het donker wordt onvoldoende worden verlicht, waardoor de ruimte en objecten in de ruimte niet meer waarneembaar zijn.

Accentverlichting

Om bepaalde delen van de kamer op te lichten kan er gebruik worden gemaakt van accentverlichting. Deze verlichting zet gewenste elementen in de kijker en er kunnen leuke accenten mee gelegd worden. Daarnaast kan accentverlichting worden gebruikt voor het belichten van schilderijen, meubilair, planten en andere kunstwerken.

Werkplekverlichting

Werkplekverlichting (ook wel functionele verlichting) is gericht licht. U kunt hierbij denken aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het fijn als een lamp boven de eettafel te dimmen is, bij het lezen van de krant is meer licht nodig dan bij een romantisch diner. Wel is het belangrijk dat je niet in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het heeft op de eerste plaats niet meer de functie om een ruimte te verlichten, maar geeft een mooi effect. Veel van deze lampen hebben een lagere lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze vormen dan ook een eyecatcher in ieder interieur.

Lichtplan

In een lichtplan neemt de engineer, afhankelijk van de ruimte, deze soorten verlichting mee. Algemene verlichting wordt als eerste ingetekend. Vervolgens worden de overige armaturen in het lichtplan opgenomen. Dit stemmen we uiteraard af op de wensen van de opdrachtgever. Lees hier meer over een lichtplan.