Draadloze lichtsturing met DALI+

 

Binnen lichtoplossingen wordt smart lighting vaak toegepast. Daarbij wordt, naast bijvoorbeeld Casambi, ook DALI regeling toegepast in gebouwen. Dit zijn lichtbesturingssystemen. DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het is een veelgebruikt systeem voor de digitale aansturing van verlichting. Het grootste nadeel van DALI is de programmering en de vereiste bekabeling. In 2024 kan DALI lichtregeling door DALI+ ook draadloos. In maart 2024 werd namelijk de eerste DALI+ LED driver geïntroduceerd.

Maas Hagoort

 

Wat is DALI+?

DALI+ maakt draadloze lichtregeling mogelijk binnen het DALI ecosysteem. Het biedt dezelfde mogelijkheden als DALI en DALI 2. Het systeem gebruikt hiervoor een zogenoemd mesh netwerk voor veilige aansturing van slimme verlichting. Hierdoor is bekabeling overbodig. Voorheen was draadloze lichtsturing met DALI alleen mogelijk met een DALI gateway. Met DALI+ is draadloze lichtregeling nu in theorie volledig te programmeren.

'In 2024 kan DALI lichtregeling door DALI+ ook draadloos. In maart 2024 werd namelijk de eerste DALI+ LED driver geïntroduceerd'

DALI+ of Casambi?

DALI+ is een uitbreiding op het bestaande DALI protocol, dat van oorsprong een bedraad systeem is. Zo voegt DALI+ draadloze functionaliteit toe via een mesh netwerk, terwijl Casambi een volledig draadloos systeem is vanaf de start. Casambi is hierdoor vanaf het begin specifiek gericht op flexibiliteit en gebruiksgemak. De technologie is gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE), wat een robuuste en betrouwbare draadloze communicatie mogelijk maakt. In de praktijk is Casambi daardoor eenvoudig in te stellen, daar waar DALI+ complexe programmering vereist. Daarnaast heeft Casambi een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan compatibele producten. DALI+ heeft daarentegen een beperkt aantal beschikbare producten heeft.

Wilt u meer informatie over draadloze lichtsturing?  Klik dan hier om verder te lezen, of download hier onze brochure: Licht control.