Wat is DALI 2?

 

DALI 2 is een lichtregelsysteem dat de functionaliteit van het DALI protocol uitbreidt. Het Digital Addressable Lighting Interface (DALI) protocol is een standaard voor het intelligent beheer van verlichting in gebouwen. Met de introductie van DALI 2 ontstaat er meer flexibiliteit, interoperabiliteit en functionaliteit. In dit artikel vertellen wij u meer over de mogelijkheden van DALI 2.

Maas Hagoort

Wat is het verschil tussen DALI 1 en DALI 2?

Om de verschillen tussen DALI 1, Dali 2 en DALI+ beter te begrijpen vindt u hieronder de drie DALI regelstandaarden:

'Met DALI 2 worden lichtapparaten efficiënter beheerd en geïntegreerd in slimme gebouwoplossingen'
Maas Hagoort

Wat zijn de nieuwe functionaliteiten van Dali 2?

DALI 2 is specifiek ontworpen om te voldoen aan de nieuwe eisen voor verlichting in grote en complexe gebouwen. Wat zijn de verschillen:

  1. Uitgebreide capaciteit: DALI 2 ondersteunt tot 144 apparaten per lijn. Op een buslijn kunnen 64 drivers, 64 bedieningsproducten en 16 sensoren worden aangesloten. In tegenstelling tot DALI 1 welke maximaal 64 apparaten toestaat. Dit verdubbelt de capaciteit voor complexe lichtplannen.
  2. Geïntegreerde regelapparatuur: DALI 2 integreert regelapparatuur in de lichtlijn, waardoor afzonderlijke schakelkasten overbodig worden. Dit bespaart ruimte en vereenvoudigt de installatie.
  3. Flexibele groepen: DALI 2 introduceert aparte groepen voor maximaal 64 armaturen. Dit verhoogt de flexibiliteit en vereenvoudigt het programmeren van complexe lichtconfiguraties.
  4. Verbeterde communicatie: DALI 2 biedt tweerichtingscommunicatie, waardoor apparaten niet alleen commando’s ontvangen, maar ook statusmeldingen kunnen terugsturen. Dit verbetert de betrouwbaarheid en efficiëntie van het systeem. DALI drivers bieden drie datatypen: gebruiksdata (251), energiedata (252) en onderhoudsdata (253)
  5. Uitgebreide functionaliteit: DALI 2 ondersteunt een breder scala aan functies. Denk aan kleurenstelbeheer, scène-instellingen en energiemonitoring. Hierdoor is geavanceerdere lichtregeling mogelijk.

 

Maas Hagoort

Slimme lichtregeling voor uw project

Voor uw installatieproject zijn er diverse slimme lichtregelsystemen beschikbaar, waaronder DALI, Casambi en KNX. Deze lichtsystemen bieden mogelijkheden om verlichting aan te passen aan de gebruiker en automatiseringen te creëren via scenes. DALI en KNX zijn bekabelde systemen die de verlichting regelen via een centrale controller of een bedieningspaneel. In tegenstelling tot DALI en KNX, is Casambi een draadloos systeem dat gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Toepassing van Casambi resulteert daardoor in een kostenefficiënte lichtsturing.

Realiseer uw lichtoplossing

Heeft u slimme lichtregeling nodig in uw project? Onze engineers helpen u graag met het realiseren van een lichtoplossing. En wij beloven een lichtplan volgens alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw licht control advies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.