Wat is een lichtmanagementsysteem?

 

Het technologische systeem achter het beheer en de regeling van verlichting wordt ook wel lichtmanagementsysteem genoemd. Een lichtmanagementsysteem heeft dus een nauw verband met lichtprogrammering en licht control. Vaak wordt een lichtmanagementsysteem afgekort tot ‘LMS’. Een LMS biedt handvaten om het gebruik van verlichting te optimaliseren en ook te automatiseren.

Maas Hagoort

Hoe zit een lichtmanagementsysteem in elkaar?

Een lichtmanagementsysteem regelt en optimaliseert de werking van verlichting in een gebouw of ruimte. Dit vindt plaats door slimme sensoren, software en netwerkcommunicatie toe te passen. De sensoren nemen aanwezigheid waar, meten daglichtniveaus en andere omgevingsfactoren. De software gebruik deze informatie vervolgens om de verlichting binnen de ruimte dynamisch aan te passen.

Wat zijn de voordelen van een lichtmanagementsysteem?

De slimme software van een lichtmanagementsysteem zorgt er voor dat de verlichting geoptimaliseerd kan worden. Dat biedt verschillende voordelen. Allereerst zorgt het voor een aanzienlijke energiebesparing doordat de verlichting alleen ingeschakeld wordt wanneer nodig. Dit betekent een besparing op de energierekening. Daarnaast zorgen de bewegingssensoren er voor dat de lichtintensiteit aangepast wordt aan het natuurlijke daglicht en ook aan het type gebruik van de omgeving. Het verhoogt op deze wijze het comfort en ook de productiviteit van de gebruikers. Op de juiste wijze toepassen van een lichtmanagementsysteem draagt bij aan duurzaamheid. Het verkleint de ecologische voetafdruk en verlengd de levensduur van LED verlichting aanzienlijk. Dit resulteert in minder onderhoud en zorgt er voor dat normeringen sneller behaald worden.

'Het toepassen van een lichtmanagementsysteem resulteert in energiebesparing en een comfortabele lichtervaring'

Wat zijn de verschillende lichtmanagementsystemen?

In de verlichtingsbranche zijn er verschillende soorten lichtmanagementsystemen beschikbaar. De verschillende systemen zijn het beste te onderscheiden op basis van type technologie. Elk hebben zij hun unieke kenmerken en toepassingen. De één zorgt enkel voor eenvoudige schakeling of voor de totale lichtregeling binnen een gebouw. De ander kan worden toegepast om te koppelen aan andere systemen zoals luchtventilatie, verwarming of airco.

 

Maas Hagoort

De meeste voorkomende lichtmanagementsystemen binnen onze branches:

  1. DALI lichtsturing: een flexibel lichtmanagementsysteem dat individuele controle en programmatie van verlichtingsarmaturen mogelijk maakt. Uiterst geschikt voor grote gebouwen en complexe lichtoplossingen.
  2. KNX systeem: een open standaard voor huis- en gebouwautomatisering die verlichting kan integreren met andere systemen. Denk hierbij aan klimaatbeheersing en beveiliging.
  3. Casambi: een draadloos bluetooth systeem dat verlichting via een meshnetwerk beheert. Wordt gezien als de standaard voor nieuwbouw en binnen renovatieprojecten waar bekabeling niet eenvoudig is.
  4. Zigbee: ook een draadloos protocol voor thuis- en gebouwverlichting. Richt zich op eenvoudige installatie en integratie met andere slimme apparaten.

Pas een lichtmanagementsysteem toe in uw project

Met onze merkonafhankelijkheid zorgen wij altijd voor het meest geschikte lichtmanagementsysteem voor uw installatieproject. Wij geven met ons lichtplan een totale lichtoplossing inclusief lichtprogrammering en licht control.

Wilt u meer weten over onze lichtmanagementsystemen? Neem contact met ons op!

 

Patrick Harthoorn
Sales/Control Engineer

Als sales engineer ben ik gespecialiseerd in licht control. Hiervoor creëer ik slimme lichtoplossingen met het draadloze lichtregelsysteem Casambi. Als gecertificeerd ‘Casambi Commissioning Partner’ werk ik samen met u aan de realisatie van smart lighting binnen uw installatieprojecten.

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.