Wat is vluchtwegverlichting?

 

Vluchtwegverlichting is een onderdeel van de noodverlichting in gebouwen. Bij calamiteiten helpt deze verlichting mensen om de vluchtroute te vinden en veilig het gebouw te verlaten. Het unieke van vluchtwegverlichting is dat het niet afhankelijk is van de primaire stroomvoorziening. In plaats daarvan heeft het een eigen stroombron, zoals een accu of batterij.  Hierdoor blijft noodverlichting, waaronder vluchtwegverlichting branden wanneer de netspanning wegvalt.

Maas Hagoort

Is vluchtwegverlichting verplicht?

Volgens het bouwbesluit van 2012 is vluchtwegverlichting verplicht. Naast de eisen in het bouwbesluit specificeert NEN EN 1838 de lichttechnische eisen voor noodverlichting. Het bouwbesluit vluchtroute stelt dat vluchtwegverlichting aanwezig moet zijn in een verblijfsruimte voor meer dan 75 personen. Daarnaast bepaalt artikel 6.33 van het bouwbesluit dat een besloten ruimte waardoor een beschermde vluchtroute loopt noodverlichting moet hebben. Noodverlichting zoals vluchtwegverlichting moet binnen 15 seconden na stroomuitval aangaan. Vervolgens moet de vluchtwegverlichting 60 minuten branden met minimaal 1 lux op de vloer, treden of hellingbanen.

'Het bouwbesluit vluchtroute is de minimum die altijd aangehouden moet worden en dus wettelijk verplicht'

Realiseer uw lichtoplossing

Heeft u vluchwegverlichting nodig in uw project? Onze lichtexperts helpen u graag met een lichtplan dat voldoet aan alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.