Wat is DALI regeling en hoe werkt het?

Dali regeling

In deze blog leggen wij uit DALI regeling is en hoe een DALI systeem werkt. Komt u er na het lezen van deze blog niet uit? Neem dan even contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Wat is DALI?

Dali lichtbesturing (Digital Adressable Lighting Interface) is een oplossing voor communicatie tussen armaturen en alle apparaten die daarop zijn aangesloten. Met DALI kunt u de verlichting schakelen of dimmen. Als u de lichtregeling integreert, bespaart u op uw energiekosten.

Hoe werkt een DALI systeem?

Door DALI is het mogelijk om VSA’s en LED drivers digitaal aan te sturen.

Daglichtafhankelijk licht regelen

Om de gewenste hoeveelheid kunstlicht te bepalen, wordt geen rekening gehouden met binnenvallend (zon)licht. Bij dit systeem is dat wel het geval. Bij weinig daglicht of bijvoorbeeld ’s avonds moet u natuurlijk ook nog uw werk kunnen doen. Is er sprake van veel extra lichtinval van buitenaf? Dan is er minder binnenverlichting nodig. Met een automatische dimregeling in combinatie met een instelbare lichtmeter, wordt de verlichting in een vertrek continue gemeten. Op een zonnige dag dimmen de armaturen terug tot maximaal circa 5% van het vermogen. Op zo’n moment verbruiken armaturen maar liefst twintig keer minder energie! Het daglicht afhankelijk dimmen is dus een geweldige oplossing!

Onopvallend dimmen en schakelen bij afwezigheid

In ruimtes die u minder gebruikt, kunt u de armaturen dimmen op basis van aanwezigheid. De installatie brandt dan op een laag niveau zodat het niet helemaal donker is. Bij bewegingsdetectie gaat het lichtniveau omhoog van 20% tot 100%. De verlichting kunt u uiteraard ook volledig uitzetten.

Heeft u interesse in DALI systemen? Neem dan contact op met één van onze engineers. Ook voor een lichtplan voor uw project kunt u bij ons terecht!

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk? Het lichtplan maken wij graag in een vroeg stadium. Hierbij is de samenwerking met de projecteigenaar essentieel. Op basis van de tekening, plattegrond en functionele eigenschappen van het gebouw of de ruimte werken wij de beste ideeën en oplossingen uit. Door onze grondige kennis van de markt bieden wij u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Budgetvriendelijke alternatieven worden altijd door ons onderzocht en voorgesteld. Wanneer wij het lichtplan aanleveren, zorgen wij ervoor dat u de gekozen armaturen kunt terugvinden in een armaturenboek.

 

Werkwijze
Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.