Wat is een EPD?

 

Een EPD (Environmental Product Declaration) is een productpaspoort dat de milieu-impact in de hele levenscyclus weergeeft. Ook verlichting is een productgroep waarvoor EPD’s worden ontwikkeld. Het document biedt transparante en objectieve informatie, gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA). In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, groeit de behoefte aan inzicht in milieuprestaties. Een EPD speelt hierin een belangrijke rol door betrouwbare data te bieden voor een duurzame productkeuze, waaronder dus ook armaturen.

Maas Hagoort

De EPD levenscyclusfasen

Een EPD is opgedeeld in modules (A1 tot C4) die elk een fase in de levenscyclus beschrijven. Deze worden opgesteld volgens de internationale ISO 14025-norm voor betrouwbare rapportage.

Toepassing van een EPD

Met de toenemende focus op circulair bouwen wordt transparante milieu-informatie essentieel. De verwachting is dat EPD’s een steeds grotere rol gaan spelen binnen installatieprojecten. Door tijdig te voldoen aan wettelijke EPD vereisten kunnen bedrijven strategisch voordeel behalen. Dit is bijvoorbeeld cruciaal in aanbestedingen waar milieuprestaties doorslaggevend zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Maas Hagoort

Om doelgericht te werken aan duurzaamheid zijn heldere doelen en gedegen kennis noodzakelijk. Grondige levenscyclusbeoordelingen (LCA’s) vormen de basis voor het berekenen van de milieu-impact van producten. Een belangrijk onderdeel is hierin het hergebruik van armaturen (refit) binnen renovatieprojecten. Een EPD geeft hierin duidelijkheid in de milieu-impact van refit armaturen ten opzichte van nieuwe armaturen. Naast hergebruik geeft een EPD de cruciale informatie om nieuwe duurzame armaturen te kiezen. Als merkonafhankelijke partij gebruiken wij EPD’s voor een duurzaam lichtontwerp.

 

Wat betekent een EPD voor Maas & Hagoort?

In de lichtbranche werken partijen actief aan de implementatie van EPD-vereisten. Door samenwerking met fabrikanten blijft de kennis over EPD’s actueel. Als ketenpartner volgt Maas & Hagoort deze ontwikkelingen nauwlettend op.

 

Toekomstbestendig met Refit

Volledig vervangen van verlichting in renovatieprojecten is niet toekomstbestendig. Het zorgt voor onnodig materiaalgebruik en een hogere CO2 uitstoot. Daarom bieden wij Refit als duurzaam alternatief. Met Refit blijft de bestaande behuizing behouden. Lees verder hoe deze aanpak de CO2 uitstoot verlaagt met 50-60% vergeleken met complete vernieuwing.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.