Relighting van TL naar LED

 

De noodzaak om over te stappen op energie efficiënte LED verlichting is dringend. Vanaf 2023 zijn kantoorgebouwen minimaal energielabel C te hebben. Het vervangen naar LED verlichting is hierin een snelle en effectieve oplossing. Daarnaast is er een verplichte uitfasering van oude lichtbronnen. Bedrijven en organisaties met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 500.000 kWh zijn zelfs wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Een van de meest effectieve maatregelen is relighting. Dit draagt aanzienlijk bij aan de transitie naar duurzame gebouwen.

Maas Hagoort

Wat is relighting?

Relighting, ook wel lichtrenovatie genoemd, is het proces waarbij de bestaande armaturen vervangen worden door duurzamere alternatieven. Dit omvat het upgraden van TL verlichting en halogeenlampen naar LED verlichting. Naast energiebesparing wordt hierbij ook gekeken naar verbeterd lichtcomfort en langere levensduur. Hierdoor wordt het onderhoud vereenvoudigd en de exploitatiekosten verlaagd.

Wat zijn de voordelen van relighting?

'Door het lagere energieverbruik en de langere levensduur heeft LED verlichting een kleine ecologische voetafdruk

Toepassen van slimme LED verlichting

Naast de eerder genoemde voordelen biedt relighting de mogelijkheid om slimme lichtsturing toe te passen. Bij relighting wordt de verlichting tenslotte volledig vervangen. Binnen utiliteitsprojecten gebruiken we hiervoor naast DALI lichtregeling ook Casambi. Slimme draadloze lichtsturing met Casambi biedt een geavanceerde manier om de verlichting te beheren. Zo maakt Casambi lichtprogrammering en -besturing flexibeler, sneller en kostenefficiënter. Daarom gebruiken wij in veel van onze projecten Casambi als lichtbesturingssysteem voor de aansturing van smart lighting.

 

Maas Hagoort

Hoe werkt relighting de praktijk?

Binnen projecten starten wij met het in kaart brengen van de projectwensen. Door middel van lichtinventarisatie wordt de projectlocatie in beeld gebracht. Het resultaat is een rapportage met aantallen, afmetingen en specificaties. Op basis hiervan maken onze engineers een volledig lichtplan. Daarbij denken wij mee over zaken zoals lifecyclecost berekeningen en CO2 prestaties. Vervolgens start de werkvoorbereiding met een uitvoeringsplan met daarin een risico inventarisatie en een VGM plan. In de uitvoering kan TL worden vervangen door LED door een 1-op-1 vervanging of vernieuwing. Als hergebruik van de behuizing mogelijk is, bouwen wij armaturen om naar LED verlichting.

Realiseer uw lichtoplossing

Start relighting in uw project. Onze lichtexperts helpen u graag met een lichtplan dat voldoet aan alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.