LCA betekenis

 

Een Levenscyclusanalyse (LCA) is een methode om de milieu-impact van een product te bepalen. De analyse houdt rekening met alle fasen, van grondstofwinning tot productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Zo geeft een LCA inzicht in de totale milieubelasting van bijvoorbeeld specifieke armaturen. In dit artikel nemen wij u mee in de betekenis van LCA op het gebied van verlichting.

Maas Hagoort

Wetgeving en de rol van LCA

Vanuit de Nederlandse en Europese overheid zijn er hoge ambities rondom circulariteit. De Nederlandse overheid wil in 2050 volledig circulair zijn. Onderdeel hiervan is wetgeving die duurzaamheid en circulariteit gaat bevorderen. Belangrijk hierin is het toepassen van Environmental Product Declarations (EPD’s). Een EPD is een rapport dat de milieuprestatiegegevens van een product verklaart en is gebaseerd op de bevindingen van de LCA. Verlichting valt hier ook onder. Hoewel EPD’s momenteel niet verplicht zijn, wordt verwacht dat ze vanaf 2026 verplicht worden binnen de EU.

Verder is een LCA vereist om de MPG-score van een gebouw te berekenen. MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) is een methode om de milieueffecten van bouwmaterialen en producten, zoals armaturen te berekenen. Deze MPG-berekening is verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwprojecten in Nederland. Door LCA toe te passen, wordt er geanticipeerd op toekomstige wetgeving.

Meer dan recycling

Aan het einde van hun levenscyclus worden armaturen vaak gerecycled. Recycling is een waardevolle stap, maar er kan meer waarde behouden blijven. Armaturen kunnen ook worden hergebruikt met methoden hoger in de R-ladder (Reduce, Reuse, Refurbish, Remanufacture en Recycle). Dit resulteert in een betere score binnen de LCA. refurbishen zorgt ervoor dat meer bestaande materialen en onderdelen worden hergebruikt. Dit vermindert de uitstoot en verlengt de levensduur van de producten. Door te kiezen voor circulaire verlichting, draagt u bij aan een duurzamere toekomst en vermindert u de milieu-impact.

 

Maas Hagoort

 

Refurbisment in de praktijk

Het refurbishen van armaturen wordt ook wel Refit genoemd. Refit is een concreet voorbeeld van hoe LCA-principes in de praktijk kunnen worden toegepast. Hierbij hergebruik je de bestaande armatuurbehuizing. Alleen de elektronica wordt vervangen door nieuwe LED-technologie. Dit vermindert de hoeveelheid afval en de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe armaturen. Maas & Hagoort biedt daarom refit-oplossingen aan die gecertificeerd zijn en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project? Neem contact op met onze lichtexperts voor meer informatie.

Toekomstbestendig met Refit

Volledig vervangen van verlichting in renovatieprojecten is niet toekomstbestendig. Het zorgt voor onnodig materiaalgebruik en een hogere CO2 uitstoot. Daarom bieden wij Refit als duurzaam alternatief. Met Refit blijft de bestaande behuizing behouden. Lees verder hoe deze aanpak de CO2 uitstoot verlaagt met 50-60% vergeleken met complete vernieuwing.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.