Implementatie van sensoren in gebouwen

 

In de hedendaagse installaties spelen sensoren een steeds crucialere rol. Dankzij de integratie van geavanceerde sensortechnologieën worden gebouwen steeds slimmer en efficiënter. Deze technologieën verbeteren het beheer van energie, veiligheid en comfort binnen gebouwen. Hierdoor worden sensoren steeds vaker opgenomen in het bestek. In dit artikel bespreken wij de implementatie van sensoren in gebouwen.

Maas Hagoort

 

Waarom wordt sensortechnologie toegepast?

De implementatie van sensoren in gebouwen is steeds vaker nodig om te voldoen aan moderne bouwnormen en certificeringen. Sensoren spelen een cruciale rol bij het behalen van certificeringen zoals: BENG, BREEAM, WELL en LEED. Hoewel sensoren niet altijd expliciet worden genoemd als vereiste, zijn ze in de praktijk vaak noodzakelijk om aan de prestatiecriteria van deze certificeringen te voldoen. Sensortechnologie maakt het mogelijk om:

  1. Energieverbruik nauwkeurig te monitoren en te optimaliseren;
  2. Binnen luchtkwaliteit te bewaken en te verbeteren;
  3. Comfortniveaus te meten en aan te passen;
  4. Bezettingsgraad en ruimtegebruik te analyseren voor efficiënte gebouwbeheer.

Hoe worden sensoren geïmplementeerd?

Om te voldoen aan certificeringen is de juiste implementatie van sensor belangrijk. De implementatie begint daarom met een grondige analyse van de behoeften en uitdagingen van een project. Op basis daarvan worden de juiste sensoren bepaalt conform de geldende normen en bestekeisen. Hierbij controleren wij de compatibiliteit met bestaande of te gebruiken systemen. Vervolgens selecteren wij als merkonafhankelijk expert de beste sensoren passend bij uw project. Hierbij kunnen wij alternatieven selecteren uit een pool van fabrikanten.

Maas Hagoort

 

Selectie van sensoren

Binnen moderne gebouwen worden veel verschillende soorten sensoren gebruikt, elk met hun eigen specifieke toepassingen. Bij de ontwikkeling van een installatieproject, beginnen wij met selecteren van sensoren. Dit zijn de meest voorkomende typen sensoren die wij in gebouwen tegenkomen:

Maas Hagoort

 

Ontwikkeling van een sensorplan

Na de selectie van sensoren op basis van de projecteisen ontwerpen wij een sensorplan. Dit plan zorgt voor een optimale plaatsing en configuratie van sensoren, zodat het volledige bereik van alle relevante ruimtes wordt gemeten. Het sensorplan toont de dekking die de gekozen sensoren in hun geplande posities bieden.

In de volgende fase worden de sensoren ingetekend in het lichtplan. Wanneer de aantallen en type sensoren in kaart gebracht zijn kan er worden overgegaan tot het opstellen van een offerte. Bij de offerte kunnen wij ook een calculatie geven voor de montage en inregeling met Casambi. Als aanvulling op deze offerte stellen wij altijd een uitgebreid armaturenboek samen. In het armaturenboek ziet de opdrachtgever welke sensoren er worden aangeboden en wat de specificaties hiervan zijn.

Na goedkeuring van het project begint de laatste fase: het monteren en inregelen van de sensoren. Onze ervaren montageteams zorgen voor een vakkundige installatie en configuratie van alle sensoren. Vervolgens nemen wij verantwoordelijkheid voor de integratie met het gekozen lichtmanagementsysteem. Hierbij stellen wij indien gewenst de data beschikbaar, deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor preventief onderhoud.

De oplossing voor uw installatieproject

Als merkonafhankelijke expert staan wij klaar om u te helpen bij het selecteren van de juiste sensoren en het ontwikkelen van een effectief sensorplan. Wij ontzorgen u hierin volledig, van inventarisatie tot montage & inregeling.

Wilt u meer weten over de implementatie van sensoren in uw project? Neem contact met ons op!

Stefan Dodmond
Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Realiseer uw projecten smart lighting

Smart lighting maakt uw projecten slimmer. Denk aan lagere energiekosten, efficiënter beheer en optimaal lichtcomfort. Dit resulteert in een hogere toegevoegde waarde én een grotere winkans. Onze engineers adviseren u over een lichtoplossing die voldoet aan normen & eisen. Vraag nu uw projectaanvraag aan!

Contactpersoon

    [recaptcha]