BENG norm
De BENG norm is een afkorting voor ‘bijna energie neutrale gebouwen’. Het is een normering die aangeeft dat nieuwe gebouwen dus nagenoeg neutraal moeten zijn in het energieverbruik. Een essentiële voorwaarde van de BENG norm is dat het grootste deel van de noodzakelijke energie uit duurzame bronnen verwerkt dient te worden. Denk hierbij aan zonne- of windenergie. Wij leggen uit welke rol verlichting speelt binnen het behalen van de BENG norm.
Eisen van de BENG norm
Met de BENG norm wordt er nagestreefd om de energie-efficiëntie van gebouwen aanzienlijk te verbeteren. Daarbij wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt allemaal bij aan de doelstelling voor duurzaamheid en klimaat. Om dit na te streven bestaat de BENG norm uit drie eisen:
- Het minimaliseren van energiebehoefte (BENG 1). Hiermee het maximum aan energie bedoeld wat een gebouw mag verbruiken.
- Het minimaliseren van primair energieverbruik (BENG 2). Dit houdt de totale hoeveelheid energie die nodig is voor het gebouw in. Dit dient zo laag mogelijk te zijn en mag daarnaast alleen afkomstig zijn van duurzame energiebronnen.
- Het aandeel van hernieuwbare energie (BENG 3). hiermee wordt bedoeld dat een minimumpercentage van de totale energiebehoefte afkomstig dient te zijn van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie.
‘Verlichting beïnvloedt de BENG norm voornamelijk via het primaire energieverbruik’
Welke invloed heeft verlichting op de BENG norm?
Verlichting speelt een grote rol binnen het energieverbruik van een gebouw, en dus ook binnen de BENG norm. Verlichting beïnvloedt voornamelijk het primaire energieverbruik (BENG 2). Dit komt doordat LED verlichting het totale energieverbruik binnen een gebouw aanzienlijk verlaagd. In combinatie met een slim lichtmanagementsysteem wordt dit effect alleen maar positiever. Daarbij kan licht ook een rol spelen in het minimaliseren van de energiebehoefte (BENG 1). LED verlichting kan indirect bijdragen door minder warmteafgifte. Op deze manier is minder vraag naar koelingsenergie. Als laatste helpt het verminderen van het totale energieverbruiken, het behalen van een hoger percentage van nieuwe energie (BENG 3).
Concluderend kunnen we stellen dat het implementeren van energiezuinige verlichting sterk bijdraagt aan de eisen van de BENG norm. In combinatie met een slimmer lichtmanagementsysteem leidt het tot een duurzamer en energie-efficiënter gebouw.
Pas energiezuinige LED verlichting toe in uw project
Met onze merkonafhankelijkheid zorgen wij altijd voor de meest geschikte verlichting voor uw installatieproject. Wij geven met ons lichtplan een energiezuinige en toekomstbestendige lichtoplossing.
Wilt u meer weten over de juiste verlichting voor de BENG norm? Neem contact met ons op!