Wat is een GPR gebouw?

 

Het ontwerpen en bouwen van duurzame gebouwen is een cruciale taak voor installateurs en adviseurs. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het GPR Gebouw. Dit is een richtlijn die helpt bij het meten en evalueren van de duurzaamheid van gebouwen. GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. De GPR biedt een gestructureerde aanpak om verschillende aspecten van duurzaamheid te beoordelen. Denk aan energieverbruik, milieu-impact, gezondheid en comfort.

Maas Hagoort

GPR berekening maken

Een GPR berekening (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) is een methode om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw te beoordelen. Dit helpt bij het identificeren van verbeterpunten en het maken van weloverwogen keuzes tijdens het ontwerpproces. De berekening geeft een GPR score aan gebouwen op basis van verschillende criteria.

Voor het uitvoeren van GPR berekeningen wordt speciale software gebruikt. Deze software maakt het mogelijk snel en nauwkeurig de duurzaamheidsprestaties van een gebouw te berekenen. De software is gebruiksvriendelijk en biedt de mogelijkheid om verschillende scenario’s te vergelijken. De software maakt gebruik van onderzoeken zoals een EPC berekening en LCA studies. Een EPC berekening geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. LCA is een methode om de milieubelasting van een product te meten. Op basis van onder andere deze onderzoeken kan de GPR Software adviezen geven voor het ontwerp van een gebouw.

‘Met een GPR berekening kunt u de duurzaamheidsprestaties van een gebouw nauwkeurig beoordelen en optimaliseren’

Thema’s van GPR Gebouw

Voor elk thema van de GPR berekening wordt een rapportcijfer tussen 1 en 10 toegekend. Een score van 6 komt overeen met het niveau van het geldende Bouwbesluit. Een hogere score duidt op een betere duurzaamheidsprestatie. De berekening kijkt naar de volgende vijf belangrijke thema’s:

 

Maas Hagoort

Eisen aan de verlichting

De GPR Gebouw richtlijn stelt diverse eisen en aanbevelingen voor gebouwen, gericht op energiezuinigheid, gebruikerscomfort en gezondheid. Verlichting speelt hierin een cruciale rol. De richtlijn stimuleert een omvattende benadering van lichtontwerp, waarbij zowel energiezuinigheid als gebruikerscomfort centraal staan. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste aspecten:

Wilt u een lichtoplossing die voldoet aan de GPR eisen?

Door onze merkonafhankelijkheid bieden wij altijd de meest geschikte lichtoplossing voor uw installatieproject. Zo ontwikkelen onze lichtexperts de lichtoplossing die voldoet aan de GPR-voorschriften voor gebouwen.

Wilt u een lichtoplossing passend bij uw project? Neem contact met ons op!

 

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.